Lukijalta: Suomi ei tunne maaseutuaan

Suomi ei ymmärrä, mitä se tekisi maaseudullaan. Hämmästyttävä juttu, kun suuri osa kansasta asuu tai haluaisi asua maaseudulla.

Olen asunut Viipurin naistensairaalan synnytysosastolta lähetettynä koko elämäni suomalaisella maaseudulla, josta osa luovutettiin venäläisille, kun he sitä niin halusivat. Eivät hekään tunnu tietävän, mitä sillä tekisivät. Kymmenen ensimmäistä vuottani asuin sattuneesta syystä eri puolilla kaunista arktista metsä- ja peltomaisemaa yhteensä viidellä eri kansakoululla maakylissä tai jopa kylien välissä.

Koulut olivat kylien keskuksia, joissa nuoriso kokoontui harvoina vapaa-aikoinaan urheilemaan. Koulupihojen kentät, voimistelu- ja koripallotelineet ja talvella luistinradat, hiihtoladut ja hyppyrimäet olivat kovassa käytössä.

Koulun urheluvälineistö: pesäpallomailat, pallot, hyppytelineet ja pallopelien maalit olivat kunnan virkamiesten ehdotuksesta myös kovassa käytössä. Koulun sisällä soivat iltaisin kirkko- ym. kuorojen harjoitukset ja paukkuivat yhdistysten puheenjohtajien nuijat. Pihalla pidettiin kylän hevosten kantakirjakokeet ja suojeluskuntalaisten sulkeiset, kun he menivät metsään harjoittelemaan.

Nyt on kaikki toisin. Ensin kouluja alettiin myydä lasikuituveneiden valmistajille, sitten mikä minnekin tai lahoamaan. Kylät tyhjenivät, laudat eessä ovien. Ihmiset pakenivat taajamiin ja sieltä palelemaan lautamökkeihin järvien joka rannalle. Tiet täyttyivät edestakaisin sahaavista moottoripyöristä ja sitten yhä kalliimmista autoista.

Suuria ”herraskartanoita” rakennetaan poikkeusluvalla kauaksi kaikesta. Niiden ympäriltä kilometrin säteellä katoavat hirvet ja muut metsä elävät. Maaseutu on tyhjä, paitsi juhannuksena. Missä vika?

Vika on ”demokraattisessa” suunnittelussa. Seutu-, asemakaava- ja rantakaavoitus on annettu fiksuille oppineille, jotka eivät ymmärrä kansan sisälle kasvanutta elämäntapaa. Ennen kansa asui lähellä työtä. Nyt pidetään ihmisoikeutena asua koko elämä samassa pisteessä. Työmatkojen verovähennyksinä ajellaan Mikkelistä Hesaan töissä tai Oulusta lentokoneella. Maaseudulle ei enää kasva kyliä, kun on ”halvempaa” asua asemakaavan ulkopuolella.

Kaiken tämän tiedämme, ja jotain tarttis tehdä.

Kari Tuomi

Jaala

Luetuimmat