Lukijalta: Sote-pilottikokeiluun mukaan lähteminen oli Kouvolalta virhe

Kouvolassa käytettiin 2017 sote-palvelujen tuottamiseen 3 287 euroa per asukas. Tämä oli 23 euroa vähemmän kuin edellisenä vuonna. Väestön ikääntymisestä, sairaanhoidon kallistumisesta ja kuntien lakisääteisten velvoitteiden lisääntymisestä huolimatta Kouvolan sote-kustannusten kasvu alitti 2017 palkkojen ja hintojen kehityksen. Jos sote-säästöihin olisi laskettu mukaan myös hallinnollisten kulujen säästöt, olisivat säästöt olleet vielä suuremmat. Sote-säästöt saatiin tehostamalla jatkuvasti toimintaamme ja pitämällä yllä tiukkaa talouskuria. Edellinen kaupunginhallitus jätti seuraajilleen Kouvolan talouden pääosin kunnossa.

Uusi kaupunginhallitus teki raskaan ja kalliin virheen lähtiessään vapaaehtoisesti sote-pilottikokeiluun mukaan. Kymsoten myötä heikensimme ja romutimme oman tehokkaan perusterveydenhoidon sekä taloutemme.

Kouvolan ja Kotkan sote-nettomenoissa on aina ollut iso ero. Kouvola on kyennyt tuottamaan sote-palvelunsa 2016 ja 2017 suhteellisesti noin 20,2 miljoonaa tehokkaammin joka vuosi kuin Kotka. Kymsoten myötä byrokratia kasvaa ja tehokkuus laskee. Kouvola maksaa tulevaisuudessa tehottomuuden takia kymmeniä miljoonia Kymsoten budjettiin joka vuosi. Tämän lisäksi menetämme vielä työpaikat Kouvolasta.

Kouvolan kaupunginhallituksen olisi pitänyt vaatia Kymsotea perustettaessa, että palvelut tuotetaan kolmessa liikelaitoksessa (Kotkan, Kouvolan sekä päivystyksen- ja erikoissairaanhoidon liikelaitos) kuten esitin vuosi sitten (KS 25.3.2018). Soten mahdollisesti kaatuessa olisi ollut helppo purkaa Kymsote ja säilyttää tehokkaat ja edulliset terveyspalvelut Kouvolassa.

Kouvolan kaupunginhallituksen päätökset ovat syynä huonoon talouteemme. Tulot Kouvolassa eivät ole romahtaneet, vaan kasvaneet joka vuosi vastoin kaupunginhallituksen väitteitä. Sen sijaan kyky hoitaa talouttamme on romahtanut Kouvolassa.

Pekka Korpivaara, kansanedustajaehdokas (kok.), Kouvola