Lukijalta: Homekasvusto rumentaa Kouvolan jäähallin ulkokuorta – "Kaupungin ei pitäisi tinkiä omistamiensa kiinteistöjen ennakoivasta kunnossapidosta"

KooKoon nousujohteinen liigakausi huipentuu playoffseihin vajaan kuukauden päästä. Joukkueen tekemisessä kiiltää kirkkaimmista mitaleista pelaaminen.

Yhtä hohdokkaalta ei näytä Urheilupuiston jäähallin ulkokuori. Jäähallin likaisen harmaa ulkoasu tulee esille päivä päivältä enemmän kevätauringon siivittämänä.

Punakkuus hallin ulkopinnalla ei johdu runsaslukuisen yleisön jännityksestä hallin sisällä, vaan seinäpintojen homekasvustosta. Esteettisen haitan aiheuttaa Trentepohlia-suvun viherlevä (punajäkälä), rakennusalan ammattikielellä puhutaan betoniruosteesta.

Tämä viherlevä viihtyy erityisesti vaaleilla betonipinnoilla. Silmämääräisen haitan lisäksi kasvusto rapauttaa ja lyhentää julkisivupinnan elinkaarta jopa 3–4 vuodella. Lämpimät ja kosteat syksyt ja talvet lisäävät erityisesti kasvustoja. Ilmastonmuutos näkyy vääjäämättä myös kiinteistöjen julkisivuilla.

Sumulaakson Lumon-areenalla käy vuosittain yli 500 000 katsojaa ja harrastajaa. Edellisen kerran hallin julkisivua on pesty ja kiillotettu tietääkseni 2013.

Kaupungin ei pitäisi tinkiä omistamiensa kiinteistöjen ennakoivasta kunnossapidosta. Korjausvelan syntymistä pitäisi välttää. Sitä on kertynyt kaupungin eri kiinteistöihin vuosien aikana noin 82 miljoonaa euroa, ja välitön perusparannustarve on noin 139 miljoonaa euroa. Huomioitavaa on, että kaupungilla on kohtalainen kiinteistöomaisuus, jonka tasearvo on noin 150 miljoonaa euroa.

Näinkin merkittävästä omaisuudesta kannattaisi pitää mahdollisuuksien mukaan hyvää huolta. Jos ja kun pelimerkit eivät riitä tarvittaviin perusparannuksiin, niin vaihtoehtona on kiinteistöjen aktiivinen (alennus)myynti.

Väitän, että korjausvelan ehkäiseminen on aina kuitenkin halvempaa kuin vauriojälkien korjaaminen.

Jukka Silèn, kaupunginvaltuuston jäsen (kok.), Kouvola