Lukijalta: Maapallon ilmasto on aina muuttunut

Jani Hellberg väittää kirjoituksessaan (KS 28.7.), että ilmastonmuutoksen kieltäminen muistuttaa uskontoa enemmän kuin Teuvo Hakkaraisen käyttämä "ilmastovouhotus" -termi. Hellberg perustelee asiaa muun muassa niin, että ilmastomuutoksen kieltäminen jääkauteen vedoten on älyllisesti samaa luokkaa kuin painovoiman kieltäminen, koska koripallo pomppaa maasta ylös.

Tosiasia kuitenkin on, että jääkausia on maapallon historiassa ollut useita ja siinä välissä on ollut todella lämpimiä jaksoja. Painovoimaa ei kukaan yritä kieltää, koska koripallo kimmoisuudellaan hetkeksi pomppaa ylös mutta painovoima vetää sen lopulta vääjäämättä alas.

Hellberg tai muutkaan ihmisen aiheuttamaan ilmaston muuttumiseen uskovat eivät koskaan viittaa sanallakaan lähiaikojen tapahtumiin, esimerkiksi tuhat vuotta sitten, tutummin viikinkien aikana vallinneeseen nykyistä lämpimämpään jaksoon, koska sitä ei voi selittää ihmisen vaikutuksella. Tuolloin Lapissa jalot lehtipuut menestyivät hyvin.

Ei myöskään mainita, että 1900-luvun alussa oli varsin lämmintä. Täällä Suomessakin tammikuussa kynnettiin peltoja. Ei mainita suomalaista lustotutkimusta, mikä vääjäämättä osoittaa, että mitään ihmeellistä ei säässä ja lämpötiloissa nyt ole tapahtumassa, mitä ei olisi jo aiempina vuosisatoina tapahtunut.

Syy on yksinkertainen, se ei sovi "vouhotuksen" konseptiin. Sen sijaan ihan normaalit aina olleet kesähelteet ja talvien pakkaskaudet selitetään ihmeellisellä ilmastonmuutoksella.

Kirjoituksessaan Hellberg väittää, että suomalaiset tuottavat hiilidioksidia enemmän kuin Intia ja Kiina. Väitehän on täysin paikkansa pitämätön. Hiilidioksidin määrässä ratkaisee vain jonkun valtion tuottama kokonaismäärä, ei se mitä henkeä kohti tuotetaan.

Hellbergin sanoin, mikäli tämä kirjoitus tuottaa jollekin kiukkua tai häpeää, niin siitä ei kannata välittää. Nykyisin lähes "joka tuutista" toitotetaan, että ihminen aiheuttaa erään maapallon luonnollisimmista ilmiöistä, ilmaston jatkuvan muuttumisen, siksi ei ole tarpeen nolostua, jos siihen on uskonut. On kuitenkin hyvä kerrata koulun maantiedon oppitunneilla opitut maapallon aikakaudet ja niillä vallinneet olosuhteet.

Ari Hyvönen, Kausala