Lukijalta: Kymsoten terveyspalvelut eivät ole tasapuoliset

Kotkaan perustettu Kymenlaakson keskussairaala jo nykyisellään antaa sinne ehtineille hyvän ja asiantuntevan terveyspalvelun. Mutta siitä täysin pääsevät nauttimaan sairaalaa lähellä olevat kaupungit Kotka ja Hamina sekä muut eteläisen Kymenlaakson maakunnat.

Toisin on asiat kauempana olevassa 82 000 asukkaan Kouvolassa. Kymsote-johtoiset terveyspalvelut eivät anna sellaista terveyspalvelujen turvaa kuin mitä eteläisen maakunnan asukkaat saavat.

Kouvolaan rakennetaan monen vuoden vetkuttelujen jälkeen Ratamo-sairaalaa. Kouvolalaisille olisi tärkeää, että tähän sairaalaan sijoitettaisiin järkevästi ja riittävästi terveyspalveluja, joita alueemme asukkaat voisivat lähellä olevasta sairaalasta hyväksi käyttää. Mutta suuremmat leikkaukset ja vaativat hoitotoimenpiteet voitaisiin keskittää keskussairaalaan Kotkaan.

Ratamon palvelukyvyn tulee olla sellainen, että tavallisemmat terveydenhoitopalvelut ovat saatavissa sieltä. Myös leikkaus- ja sädehoitopalvelut tulee olla uuden Ratamon palveluvalikoimassa.

Ratamon palveluverkoston tulee olla sellainen, että se tuntuvasti vähentää matkustamisen tarvetta Kymenlaakson keskussairaalaan. Hyvä Ratamon palvelukyky pienentää kalliita matkustuskustannuksia ja vähentää sairaiden ihmisten matkustamisesta aiheutuvia kärsimyksiä. Nykyisin potilaat joutuvat jatkotarkastuksiin matkustamaan Kotkaan jopa 30 kertaa.

Kymsoten johto ja etelän kunnat ovat koko ajan jarruttaneet Kouvolan seudun terveyspalvelujen kehittämistä. Nyt tämän menettelyn on loputtava.

Uuden Ratamo-sairaalan hyvillä palveluilla voidaan tätä eriarvoisuutta jonkin verran lievittää. Muutoin Kymsoten olemassaolo Kouvolan osalta on asetettava uuteen harkintaan.

Raimo Kinnunen

Kouvola

Luetuimmat