Lukijalta: Näkökulma luottamushenkilöiden palkkioihin — vapaaehtoistyötä vai vastuunkantoa?

Tunteita — ja mielipiteitäkin — tulvii somen täydeltä liittyen luottamushenkilöiden palkkioidenkorotuksiin. Oman edun tavoittelua, piittaamattomuutta Kouvolan kaupungin talouden tilasta, moraalittomuutta ja kaikkea muuta mahdollista ja mahdotonta huonoa liitetään niihin valtuutettuihin, jotka korotusten puolesta äänestivät.

Lähes kaikki päätökset, muutokset, toimenpiteet, kehittäminen, rajoittaminen ja yhteiskunnan toimimiseen liittyvä tekeminen on poliittisten päätösten tulosta ja taloudellisten seikkojen ja vastuiden huomioimista siinä päätöksenteossa.

Jotta tätä vastuunkantoa tekisivät ihmiset, joilla on riittävä asiantuntijuus, halu ja kyky selvittää asioita sekä ennen kaikkea mahdollisuus antaa omaa aikaansa näiden yhteisten asioiden hoitoon, on huomioitava palkkioiden riittävyys. Koska ihmisethän voivat käyttää aikansa myös rahan tekemiseen, omaisuuden hankkimiseen, teatteriharrastukseen tai vaikkapa kuntosalilla käymiseen. Tai kulmakuppilassa istumiseen.

Vertailu vapaaehtoistyöhön on mielenkiintoinen. Jos tällä hetkellä sadan oppilaan koulun viiden vuoden käyttörahat ovat 80 000 euroa ja sillä on siis pärjättävä, niin täytyy muistaa, että tämänkin päätöksen takana on useampi "vapaaehtoinen" lautakunnassa, hallituksessa ja valtuustossa istuva luottamushenkilö.

Jos esimerkiksi tähän asiaan haluaisi muutosta ja kouluille lisää käyttövaroja, olisi lähdettävä tekemään sitä politiikkaa tuntikausiksi turuille ja toreille, sitten tunneiksi lautakuntaan, valtuustoon ja jonkinverran vielä oman viiteryhmän yhteisiin rientoihin, kaupungin järjestämiin koulutuksiin, iltakouluihin ja vielä puolueen hommiinkin. Varauduttava lisäksi ihan ilman palkkioita julkisena sylkykuppina oloon. Siinä vaihtoehtoa halulle ottaa vastuuta muuallakin kuin Facebookissa, lehtien palstoilla ja kantakuppilan nurkkapöydässä.

Erja Vanhala (vihr.)

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat