Lukijalta: Ilmastonsuojelussa paine eniten saastuttaville maille

Maanantaina 8.10. julkaistusta IPCC:n ilmastoraportista olen aivan samaa mieltä, että asialle on jotain tehtävä. Mutta siitä olen eri mieltä, että suomalainen veronmaksaja joutuu ahtaalle. Jokainen tietää, että toimenpiteet, joita aiotaan tehdä, ovat ensinnäkin tasaverotyyppisiä. Eli ne, joilla rahat on tiukilla ennestään, ovat sitten kohta todella hätää kärsimässä. Toinen asia on, ettei kyseisillä toimenpiteillä saada kuin hyvä mieli niille, joilla ei ole taloudellisia huolia. Tämä koskee niin ihmisiä, kuin yrityksiäkin.

Tärkeämpää olisi laittaa painetta niihin maihin joissa eniten saastutetaan. Olisi paljon oikeudenmukaisempaa laittaa tullia tai pakotteita kyseisiin maihin. On niitä pakotteita laitettu vähäpätöisemmilläkin syillä.

Suomalainen ei voi olla se, jota rangaistaan.

Asiaa voitaisiin korjata myös sillä, että satsataan ilmansaasteita vähentävään teknologiaan ja niihin kohdistuviin verohelpotuksiin. Tutkimukseen ja teknologiaan satsaamalla saadaan myös työllisyyttä nostettua.

Suomalainen ei voi olla se, jota rangaistaan. Ja jos rangaistaan, niin sen pitää kohdistua kerskakulutukseen. Jokainen voi miettiä tarvitseeko se taulutelevisio tai auto uusia niin usein. Ja voisimmeko ostaa sittenkin laadukkaampia työkaluja,. joita ei tarvitse kannella kauppaan takaisin takuulappu kourassa joka viikko.

Jos parannus on vain suomalaisista kiinni, niin sitten on peli menetetty aikaa sitten. Kun Saksakin ajoi ydinvoiman alas ja korvaa sen hiilellä.

Osallistuin pari vuotta sitten Intiassa järjestettyyn Riksha Ralliin. Ajokkina siellä oli moporiksha, joita Intiassa on kymmeniä miljoonia. Nämä rikshat käyttävät polttoaineena 2-tahtibensaa ja painavat 300 kiloa. Niiden kulutus kuitenkin oli 10 litraa satasella.

Moporikshalla tuli ajettua 1 500 kilometriä kantaväestön seassa, näkemättä turisteja lainkaan. Sen reissun jälkeen tulin siihen päätökseen, etten mene siihen maahan enää koskaan. Se välinpitämättömyys luontoa kohtaan oli niin järkyttävä, että sen jälkeen viimeistään tajusin, että meistä suomalaisista ei ole edes esimerkiksi kyseisen maan kansalle. Ketään ei kiinnosta huolehtia alueesta, vaikka siitä saisi rahaa. Me voidaan täällä patsastella esimerkkinä, mutta se patsastelu ei ketään kiinnosta vaikka kuinka pönötettäisi nännit pystyssä.

Kristian Sheikki Laakso (ps.), Kouvola

Uusimmat uutiset