Lukijalta: Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien säästöjen seuraukset tulevat kalliimmaksi kuin seuroille maksettava tuki

Muutama fakta Kouvolan säästökohteista. Tapetilla ollut Kuusankosken uimahallin lakkauttaminen on ollut säästölistalla. Tutkittua tietoa löytyy siitä, että jos palvelut viedään kauemmaksi, niin käyttöaste vähenee. Tämä tarkoittaa vanhusten osalta sitä, että tuki- ja liikuntaelin sekä sydän- ja verenkiertoelinvaivat lisääntyvät vaatien erikoislääkärin konsultaatiota ja hoitoja.

Mistä Kouvolan alijäämä koostuu, sitä voi jokainen miettiä. Mitä nuoriin ja lapsiin tulee, niin seuroilta vähennettävä avustus voi tarkoittaa sitä, että jäsenmaksut nousevat, joka taas tarkoittaa perheille lisää kuluja. Jos lapsi tai nuori lopettaa harrastuksen ja jos yksikin heistä harhautuu syrjäpoluille, esimerkiksi huumeisiin, niin tämän asian korjaaminen maksaa enemmän kuin seuroille maksettava tuki. Tämäkin on tutkittua tietoa.

Ja lopuksi: mikään näistä säästötoimenpiteistä ei tule kohdistumaan alijämään aiheuttajiin. Pahimmassa tapauksessa ne tulevat pahentamaan tilannetta. Eräs henkilö kirjoitti viisaasti tässä lehdessä; kasvaviin sote-menoihin oiva lääke on ennaltaehkäisy eli Kouvolan tulee panostaa vielä enemmän liikuntaan ja hyvinvoinnin tarjontaan.

Mika Liikkanen, Kuusankoski