Lukijalta: KSSE:n tuloutuksen lisääminen pakottaisi yhtiön ottamaan lisää lainaa

Kun tutustuu puolueiden ehdotuksiin, millä tavoin kaupungin surkeaa taloutta parannetaan, ei voi olla toteamatta, että muutamilla kaupunginhallituksen jäsenillä on syytä tutustua paremmin talouden perusasioihin ennen päätöksentekoa.

Demareiden ja vihreiden listalla on kuulemma tulossa iso tuloutusvaatimus KSS Energialle (KSSE) perusteena ”laiskan rahan siirto kaupungin kassaan”. KSSE:n taseessa tuo raha on ”omana vapaana pääomana”. Tämä raha ei ole kassassa, ainoastaan taseessa. Raha on käytetty tuottaviin investointeihin, joista hyvinä esimerkkeinä ovat erinomainen sähkön ja lämmön toimitusvarmuus sekä uusiutuvien energialähteiden korkea osuus energian tuotannossa. Tätä demarien ja vihreiden päättäjät eivät tunnu tajuavan. Jos halutaan tuloutus kaupungin kassaan, KSSE joutuu ottamaan lainaa ja se tulee nostamaan sähkön ja lämmön kuluttajahintaa. Kaupunkikonsernin talous ei tällä toimenpiteellä korjaannu lainkaan.

Kaupunki saa lainaa halvemmalla korolla kuin KSS Energia.

Jos halutaan parantaa kaupungin maksuvalmiutta, miksi ei oteta lainaa suoraan kaupungille. Kaupunki saa lainaa halvemmalla korolla kuin KSS Energia. Näyttää siltä, että taloutta halutaan mieluimmin parantaa piiloverotuksella.

KSS Energia tulouttaa kaupungille vuosittain lähes 10 miljoonaa euroa. Toinen sähköyhtiö Kymenlaakson Sähkö (KSOY) tulouttaa kaupungille alle kaksi miljoonaa. Kaupunki ei pysty vaikuttamaan KSOY:n tuloutukseen, koska on vähemmistöosakas. Kotkan kaupunki myi KSOY:n osakkeet pari vuotta sitten ja sai muistaakseni runsaat 70 miljoonaa euroa. Eikö kaupungin kannattaisi alkaa neuvotella luopumista KSOY:n osakkeista mieluimmin kuin alkaa lypsää KSS Energiaa lisää? Jos KSOY:n osakkeiden arvo on pysynyt samalla tasolla, on sieltä saavutettavissa Kotkan tapaan hulppea myyntivoitto ja muutama kymmenen miljoonaa rahaa kaupungin kassaan ilman painetta sähkön hinnan korotukseen.

Toivottavasti demarien ja vihreiden puolelta perustellaan, miksi kaupungin talouden korjausliike halutaan kohdistaa KSS Energian kontolle ja mahdollisuutta myydä Kymenlaakson Sähkön osakkeet Kotkan tapaan ei ole otettu ollenkaan huomioon.

Kari Taskinen, Kouvola