Lukijalta: Matti Lindholm vastaa Anssi Tähtiselle

Entinen kaupunginvaltuutettu Anssi Tähtinen oli Kouvolan Sanomien mielipidepalstalla (28.6.2020) huolissaan demokratian ja laillisuuden toteutumisesta Kouvolassa. Syynä tähän oli allekirjoittaneen uusi Joensuussa sijaitseva työpaikka ja sen aiheuttamat järjestelyt.

Jos joku on oikeasti huolissaan Kouvolan demokratian ja sen laillisuuden toteutumisesta, voi hän esimerkiksi soittaa asianosaisille, tarkastaa faktat ja keskustella asiasta rakentavasti.

Jos joku on taas haluaa vain hajottaa, voi hän esimerkiksi kirjoittaa nasevan mielipidekirjoituksen, spekuloida itselleen täysin vieraalla tapauksella ja vihjailla jopa laittomuuksilla.

Henkilöiden vaalikelpoisuudesta säädetään kuntalaissa, ja vaalikelpoisuuteen olennaisesti liittyvästä kotipaikasta puolestaan kotikuntalaissa. KHO:n prejudikaatit eli ennakkopäätökset ovat myös tärkeitä, mutta ne ovat aina jossain määrin tapauskohtaisia ja vain heikosti velvoittavia oikeuslähteitä. Onpa kotikuntalain sanamuotoja ehditty tarkentaakin Tähtisen viittaaman Kuusankosken Koste-tapauksen jälkeen.

Nykyisin kotikuntalain 2§ säätää: ”Jos henkilöllä on käytössään useampia asuntoja tai jos hänellä ei ole käytössään asuntoa lainkaan, hänen kotikuntansa on se kunta, jota hän perhesuhteidensa, toimeentulonsa tai muiden vastaavien seikkojen johdosta itse pitää kotikuntanaan ja johon hänellä on edellä mainittujen seikkojen perusteella kiintein yhteys.”

Vaikka en pidäkään yksityisasioideni käsittelystä lehtien palstoilla, niin Tähtisen spekulaation jälkeen sanottakoon, että pidän yhä kotikuntalain tarkoittamana kotikuntanani Kouvolaa. Asun Kouvolassa omistusasunnossa, maksan veroni Kouvolaan, osallistun Kouvolan kunnalliseen päätöksentekoon ja esimerkiksi pelaan Kouvolassa salibandya.

Heinäkuun alusta alkaen kyllä työskentelen Joensuussa ja minulla on kaupungissa vuokra-asunto.

Töiden perässä liikkuminen on jo Y-sukupolvelle täysin luontevaa. Tuleville sukupolville vain yhteen kaupunkiin kiintyminen lienee koko ajan vieraampi ja vieraampi ajatus.

Mielenkiintoinen keskustelu olisikin, että ovatkohan alun perin vuodelta 1994 oleva kotikuntalaki ja nykyinen kotikuntajärjestelmä jo hieman vanhentuneita?

Joka tapauksessa niidenkin puitteissa olen yhä kouvolalainen, ja aion olla sitä jatkossakin ainakin ensi kesään asti. Jonkun mielestä se voi olla väärin, minun mielestä on suoraselkäistä ja oikein hoitaa äänestäjien antama mandaatti kunnialla loppuun.

Matti Lindholm

Kaupunginvaltuutettu (kok.)

Luetuimmat

Uusimmat uutiset