Lukijalta: Vanhus voi saada hyvää hoivaa — ”Olipa kerta kaikkiaan ilahduttava lääkärissäkäynti muistipolilla Kouvolassa”

Kävin lähes 90-vuotiaan vanhempani kanssa Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen (Kymsote) kutsusta geriatrian erikoislääkärin vastaanotolla geriatrisessa yksikössä, ns. muistipolilla Kouvolassa. Vastaanottoon oli varattu noin 1,5 tuntia aikaa, ja omaisen tai läheisen läsnäolo oli välttämätön. Käyntiä ennen oli otettu muistitesti, sydänfilmi ja laboratoriokokeet.

Olipa kerta kaikkiaan ilahduttava lääkärissäkäynti. Vastaanotolla lääkäri selvitti reilun tunnin aikana vanhuksen tilanteen kokonaisvaltaisesti, eikä vain muistiasioita, muun muassa mitä muistaa ”tässä ja nyt” elämästään, kuunteli sydäntä, testasi refleksit, käsivoimat, jalat, vinkkasi tukea liikuntaan kotikuntoutuksesta sekä huolehti lääkityksen ja palvelujen kokonaisuudesta ja ajantasaisuudesta sekä arjessa pärjäämisestä muutenkin.

Toisaalta saimme ikäväksemme diagnoosin, sillä lääkäri totesi vanhemmallani olevan keskivaikea Alzheimerin tauti, jonka oireiden lievitykseen hän saa jatkossa lääkityksen. Seuraava käynti on tulossa puolen vuoden kuluttua. Silloinkin on hyvä olla omaisen mukana.

Meille kummallekin jäi lääkärissä käynnistä todella hyvä mieli. Vanhempani totesikin myöhemmin, että kyllä kannatti käydä. Annoin myös suullista palautetta lääkärille todella kiireettömän oloisesta ja hyvästä työstä. Hän sanoikin, että heillä on panostettu erityisesti tähän vanhusten hoitoon, ja sen kyllä huomasi.

Olen vanhempani kanssa käynyt reilun 15 vuoden aikana jos jonkinlaisissa hoidoissa lähinnä pääkaupunkiseudulla, emmekä ole missään koettu vastaavaa. Kiitos Kymsotelle myös hyvin toimivasta kotihoidosta, joka turvaa ja mahdollistaa vanhemmalleni yksin omassa kodissa asumisen.

Kiitollinen omainen pääkaupunkiseudulta
Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset