Lukijalta: Kuinka korona kesytetään? – "Tositilanteissa osataan elämän epämukavuuksiin sopeutua ja auttamishalu viriää"

Elämä maassamme ja maailmalla on viime päivinä muuttunut äkisti ja rajusti. Valmiuslakien tultua voimaan suomalaisten elämää säädellään sotien jälkeen ennen näkemättömällä tavalla.

Maan korkeimmassa johdossa soudetaan yhteen suuntaan. Tavoitteena ovat hyvät mahdollisuudet selvitä koronaviruksen hyökkäyksestä mahdollisimman vähin vaurioin.

Hallituksen sujuvat ja selkeät tiedotustilaisuudet ovat auttaneet ymmärtämään tilannetta ja noudattamaan vahvoja suosituksia. Mediassa on havainnollisia kuvauksia siitä, mitä hallinnon uudet ohjeet merkitsevät ja miten esimerkiksi näytteenotto koronaviruksen toteamiseksi tapahtuu. Tositilanteissa osataan elämän epämukavuuksiin sopeutua, toisaalta auttamishalu viriää.

Poliitikot pääsivät helpontuntuisesti yhteisymmärrykseen koronaviruksen torjunnassa. Hallitus lupaa rahaa yritysten ja kotitalouksien piinaan. Opposition kyllästyttävä räksytys on vaiennut. Tuntuu että talvisodan henki on herännyt.

Suomalaiset ovat ajattelevia, epäitsekkäitä ja joustavia. He mukautuvat annettuihin ohjeisiin toisin kuin esimerkiksi italialaiset ja ranskalaiset. Olemme herkkiä jopa ennakoimaan tulevaa. Kaupoissa perjantai 13.3. muistutti joulunaluspäiviä. Asiakkaat tungeksivat täysine ostoskärryineen käytävillä. Naapurit, ystävät ja sukulaiset ovat tarjoamassa apuaan arjen hankinnoissa.

Mitä voin itse yli 70-kymppisenä tehdä koronaketjussa? Ainakin voin harventaa kaupassakäyntejä ja valita niille hiljaiset ajankohdat, käyttää kaupassa käsineitä ja automaattikassoja. Aika ei tule pitkäksi tietoverkossa tai television/radion ääressä.

Kukaan ei tarkkaan tiedä kuinka kauan koronaepidemia kestää. Kaikesta voi kuitenkin ottaa oppia tulevaa varten. Jälkeenpäinkin voi noudattaa joitain koronan aikana omaksuttuja tapoja, jos ei muita niin käsihygienian, liikunnan tai yhteydenpidon osalta.

Uolevi Kantanen, Kouvola