Lukijalta: Kuinka luotettaviin laskelmiin Kouvolan investointipaketti perustuu?

Kouvolan Sanomien 16.9. mukaan Kouvolalla on pöydällä 300 miljoonan euron investointipaketti. Miten luotettavista luvuista on kysymys? Usein investoinnit on aliarvioitu johtuen joko poliittisesta pelistä investointien läpiviemiseksi tai taitamattomuudesta?

Otetaan esimerkiksi lehdessä esitetty Kimolan kanavan investointi, josta Kouvolan osuudeksi ilmoitetaan 3,4 miljoonaa euroa. Kulut ovat 4,8 miljoonaa ja tuotot 1,4 miljoonaa. Mistä nämä tuotot tulevat kaupungille? Onko tämä 1,4 miljoonaa vain joku heitto vai pohjautuko se laskelmaan. Jos perustuu, mihin?

Kanavan kustannuksissa ei mainita mitään vierasvenelaitureiden, uuden kaupungin venelaiturin ja niiden rakentamiseen liittyvien katu- ja vesihuoltotöiden kustannuksista, jotka valtuustolle esitettiin (23.4.) 2,7 miljoonan kustannuseränä. Eikö näitä kustannuksia haluta laskea kanavan kustannuksiin?

Näiden lisäksi kaupunki on allekirjoittanut Kymin Uittoyhdistyksen kanssa sopimuksen, jolla kaupunki sitoutuu vastaamaan uittosäännön lopettamisen yhteydessä yhdistykselle määrättävistä velvoitteista ja rasitteista. Lain mukaan uittosäännön lopettamisen yhteydessä kaikki uittoon liittyvät rakenteet on purettava. Niitä on vielä paljon jäljellä Pyhäjärvellä.

Toivottavasti joku kanavan kustannuksista perillä oleva vastaa edellä oleviin kysymyksiin. Jos vastausta ei kuulu, herää epäilys lukujen oikeellisuudesta sekä pelko, että muihinkin paljon isompiin investointeihin sisältyy samanlaista suhmurointia.

Kari Taskinen, Kouvola

Luetuimmat