Lukijalta: Tehokas tietoliikenne edellyttää valokuitua

Tehokas tietoliikenne edellyttää valokuitua. Valokuituverkon avulla toteutetun yhteyden tärkeimpiä etuja ovat luotettavuus, rajaton kapasiteetti ja valmius tulevaisuuden sähköisten palvelujen käyttöön.

Valokuitu onkin ainut tekniikka, jota voidaan kohtuullisin kustannuksin päivittää aina tulevaisuuden tarpeiden mukaisesti. Etäisyys tai yhtäaikaisten käyttäjien määrä ei vaikuta valokuituyhteyden laatuun tai nopeuteen. Valokuituverkon nopeutta voidaankin kasvattaa lähes rajattomasti.

Toimivan ADSL-yhteyden saaminen on hankalaa tai jopa mahdotonta, jos etäisyys vaihteeseen on yli viisi kilometriä. Vastaavat etäisyydenrajoitteet koskevat myös langattomia, kuten 3G-, 4G- ja 5G-yhteyksiä. Langattomien yhteyksien toimintaan vaikuttavat myös ympäröivä maasto, rakennukset ja sää. Näin ollen signaalin kantavuus voi olla vain muutamia kilometrejä.

Pitkällä aikavälillä langattomat ratkaisut eivät kilpaile kiinteiden valokuituyhteyksien kanssa, vaan ne ovat toisiaan täydentäviä ratkaisuja. Molempia yhteyksiä tarvitaan nykyajan tietoyhteiskunnassa.

Aidosti nopean laajakaistayhteyden avulla internetin resurssit ovat käytettävissäsi lähes välittömästi. Nopeaan laajakaistaan investoiminen nostaa myös kiinteistön arvoa.

Huippunopea yhteys ei tarkoita pelkkää hupia: myös valtio ja kunnat ovat sitoutuneet kehittämään sähköisiä palvelujaan. Uudet palvelut ja moderni tietoliikenne edellyttävät suuria tiedonsiirtonopeuksia, joihin langattomien tai kiinteiden kuparikaapeleiden kautta toimivien yhteyksien ominaisuudet eivät enää riitä.

Operaattorit ovat tuomassa kaupalliseen käyttöön 5G-verkkoa vuonna 2020 alkaen. Sen avulla saadaan myös aiempaa varmemmat verkkoyhteydet. Varmempien yhteyksien lisäksi 5G-verkkoon saadaan entistä pienempi verkkoviive. Alle yhden millisekunnin viive mahdollistaa muun muassa erilaisia älyliikennesovelluksia. 5G-tekniikan yleistyminen mahdollistaisi sovellusten lisääntymisen. Puhutaan itseajavista autoista, älykaupungeista sekä älykodeista.

5G-verkko toimii korkeilla taajuuksilla. Niiden käyttö lisää haasteita suurten vaimennusten vuoksi. Tästä seuraa lyhyemmät toimintasäteet kuin nykyisillä 3G- ja 4G-verkoilla. Toimiakseen moitteettomasti 5G-teknologia tarvitseekin tiheän tukiasema verkon. Tukiasemien väliset yhteydet hoidetaan valokuidulla.

Eniten valokuituyhteyden rakentamisessa maksaa kuidun kaivaminen maahan. Ja halvimmaksi liittymä tulee silloin, kun liittyjiä on kerralla paljon. Kylillä kannattaakin nyt aktivoitua ja selvittää. miksi olla mukana päätöksenteossa ja omistamassa rakennettavaa valokuituverkon infrastruktuuria.

Timo Jopila, palveluyrittäjä, Iitti

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet