Lukijalta: Kymijoen kyläkuitu vastaa: On väärin maksattaa aiemmin aloittaneille suurempaa rahoituskulua kuin mihin laki antaa mahdollisuuden

Tällä viikolla on Kouvolan Sanomissa ja Iitin seudussa ollut harhaanjohtavia mielipidekirjoituksia Kymijoen Kyläkuidun tilanteesta. Niillä on luonnollisesti pyritty vaikuttamaan tulevaan päätöksentekoon Iitin valtuustossa. Haluan tarkentaa ja korjata muutamia mielipidekirjoituksissa esitettyjä väitteitä.

Kymijoen Kyläkuitu on hoitanut kaikki taloudelliset velvoitteensa ja tulos on ollut viimeiset kaksi vuotta positiivinen.

Valtiollista tukea rakentamiseen on nyt tarjolla ja kaikille hankealueille.

Historiasta sen verran, että Kyläkuitu on ollut ensimmäisten joukossa toteuttamassa valtiollista Laajakaista kaikille -hanketta. Näille 2010 alkaen aloittaneille seutuverkoille tuki- ja rahoitusehdot ovat olleet tiukemmat.

Viime vuonna julkaistu laajakaistalain 3. versio antaa mahdollisuuden taannehtivasti vaikuttaa rahoitusjärjestelyyn. Toisin sanoen laki mahdollistaa nyt oikeudenmukaisemman rahoituskulun ja sitä olemme luonnollisesti kaikkien tahojen; Kymenlaakson Osuuspankin, Finnveran, Kouvolan kaupungin ja Iitin kunnan kanssa järjestämässä. Kyläkuidun verkon omistavat käyttäjät ja on väärin maksattaa heillä suurempaa rahoituskulua kuin mihin laki antaa mahdollisuuden.

Jäljellä oleva lainaohjelma on tehty 15 vuodeksi ja laina-aikapäätökset tehdään normaalin käytännön mukaan seitsemän vuoden jaksoissa. Tämä on ymmärretty Kouvolan päätöksenteossa ja siten Kouvolan kaupunginhallitus on puoltanut nyt esitettyä rahoitusmuutosta ja Pohjois-Kouvolan hankealueen rakentamiseksi tarvittavaa lainaa.

Kuntien elinvoimaisuuden kehittämisessä tietoliikenne on keskiössä. Kyläkuidun rakentama valokuituverkko mahdollistaa myös tulevat mobiiliteknologiat. Ilman kuitua voi siten samalla sanoa ”heipat” 5G:lle ja tämän jälkeen kehittyville mobiiliyhteyksille. Liikenne- ja viestintäministeriön Digitaalisen infrastruktuurin strategia 2025, joka on julkaistu 1. 10. linjaa juuri tämän asian. Kysymys ei ole joko-tai, vaan sekä-että: molemmat tekniikat tarvitaan koteihin jatkossa.

Valtiollista tukea rakentamiseen on nyt tarjolla ja kaikille hankealueille, myös Iitin kunnan alueella oleville, tukipäätökset ovat lainvoimaiset. Olisi lyhytnäköistä jättää tämä käyttämättä ja siten jarruttaa kehitystä. Kaikilla Kyläkuidun rakentamilla alueilla yli 60 prosenttia vakituisista asukkaista ja yrityksistä on tilannut liittymän.

Tarvetta kestävän kehityksen valokuituyhteyksille on olemassa ja ne me haluamme kuntalaisille rakentaa.

Jarno Laitinen, toimitusjohtaja, Kymijoen Kyläkuitu Osk.

Uusimmat uutiset