Lukijalta: Monitoimiareena kuuluu Sumulaaksoon

Matkakeskushankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Jukka Nyberg kertoi (KS 22.9.) haluavansa selvyyden entisen Kouvolan yhteiskoulun tontin tulevaisuudesta ennen keskuksesta päättämistä. Hän mainitsi myös ohjausryhmänsä "valuviasta" eli siitä, ettei liikunta- ja urheilupuoli ole edustettuna ryhmässä. Tilanteen ollessa tämä on aika tuoda esiin tuore näkökulma.

Monitoimiareena kuuluu ehdottomasti Sumulaaksoon, Kouvolan liikunta- , urheilu- ja kulttuurielämän keskukseen. Tämän alueen laidalla Salpausselänkadun varren fasiliteeteissa on kaikissa ongelmansa: ensimmäisenä kuntotalo, joka on mitoiltaan riittämätön sitä käyttäville seuroille. Areenasta tulisi kuitenkin Kouvojen ja muiden palloiluseurojen uusi koti, täten sijoittuminen Sumulaaksoon nykyisen kuntotalon ja teatterin paikalle vahvistaisi Kouvolan urheilukaupunkimainetta.

Ei ole Kouvolan edun mukaista, että kaikki elämä keskittyy raiteiden viereen.

Toisena kaupunginteatteri, jonka uudisrakennus on jo suunnittelupöydällä. Tämä hanke tulisi yhdistää kulttuuritaloksi kolmantena mainittavan uuden keskustakirjaston kanssa, sijoittuen vanhan yhteiskoulun tontille. Kulttuuritalon ja areenan tilat integroituisivat rakennukseksi, jossa suurtenkin tapahtumien järjestäminen olisi vaivatonta. Toisaalta pienempiä tapahtumia ei tarvitsisi siirtää kolossaaliseen jäähalliin, vaan niille olisi kustannustehokkaampi ja luonnollisempi ympäristö lähellä.

Toisin kuin moni tuntuu ajattelevan, en näe teatterin, kirjaston ja kokoustiloja sisältävän kulttuuritalon kilpailevan tässäkin yhteydessä esiin nousseen Kuusankoskitalon kanssa. Kouvolan kulttuuritalo ja Kuusankoskitalo eivät kilpaile samoista tapahtumista. Näistä ensimmäinen vain vahvistaisi kaupunkimme laajaa kulttuuririentojen tarjontaa – ja kyllä, erityisesti kaupungin keskustaa. Ei ole Kouvolan edun mukaista, että kaikki elämä keskittyy raiteiden viereen. Asemakadun muuttuessa osaksi Manskia matkakeskukselta olisi suora, yksiä liikennevaloja lukuun ottamatta katkoton kävelykatuyhteys kulttuuritalolle, jonka sijainti keskustan toisella puolella nostaisi koko keskustan eläväisyyttä.

Näin voitaisiin uusi matkakeskuskin rakentaa palvelemaan ydinkohderyhmiään: matkustajia, rahtia, joukkoliikennettä, kaupan alaa ja toimistotiloja tarvitsevia yrityksiä, joista kaikille sijainti liikenteen solmukohdassa on todellinen elinehto. Myös yksityisautoilijat hyötyvät matkustuspainotteisesta matkakeskuksesta, jäisihän parkkitilaa sen läheisyyteen enemmän areenan siirtyessä pois.

Ai niin: sijoitettakoon Unto Seppäsen patsas vaikka sata metriä korkean tolpan nokkaan.

Otso Virtanen, kaupunkilaisaktivisti, Kouvola

Luetuimmat

Kommentoidut