Lukijalta: Kymsoten henkilöstö on jatkossa kahden kerroksen väkeä— Sijaiset joutuvat huonompien työsuhteen ehtojen piiriiin

Kymen Sanomissa oli 7.10. uutinen, jossa kerrottiin Kymsoten hankkivan jatkossa sijaiset Sarastia Rekryn kautta. Kymsote soveltaa työsuhteen ehdoissa kunnallista virka- ja työehtosopimusta ja Sarastia soveltaa yksityisenä työnantajana Avainta-työehtosopimusta.

Sarastia rekryn toimitusjohtaja Jaana Jantola kertoi, ettei Avainta tes ole ehdoiltaan huonompi. Pyydän ystävällisesti Jantolaa tutustumaan KVTES:een, ja tekemään vertailua muiltakin kuin kokemuslisäprosentin osalta. KVTES:n peruspalkka esimerkiksi sairaanhoitajan kohdalla on 120 euroa korkeampi kuin Avainta tes:ssa. Työsuhteen päättyessä työntekijälle ei korvata kaikkia vuosilomapäiviä lomakorvauksena Avainta tes:ssa. Tässä vain muutama esimerkki.

Kymsoten henkilöstö on jatkossa kahden kerroksen väkeä.

Kymsotella on vaikea sijaispula. Tällä hetkellä neuvotellaan paikallisesta sopimuksesta, jonka turvin työntekijät suostuisivat siirtämään joulun ajan ylimääräisiä vapaapäiviä pidemmälle ajanjaksolle. Tällä järjestelyllä Kymsote pärjäisi paremmin, koska ei saa riittävästi, eikä ole työnantajan edustajan mukaan edes yrittänyt rekrytoida sijaisia vuodenvaihteeseen. Onkohan ammattiosastoilla intressiä sopia vastaavia sopimuksia jatkossa? Kymsoten toiminta on hyvin lyhytnäköistä.

Sarastian kertoma esimerkki Turun seudulta ei kerro eikä lupaa vielä mitään. Vaikka siellä on sijaislistoilla noin 600 nimeä, ottavatko he työtarjoukset vastaan? Valistunut ammattihenkilö puntaroi, suostuuko työsuhteeni alennusmyyntiin vai äänestääkö jaloillani. Kymenlaaksosta siirtyy jo nyt työvoimaa pääkaupunkiseudulle ja Päijät-Hämeeseen. Kymsote vauhdittaa tätä siirtymää entisestään.

Kymsoten henkilöstö on jatkossa kahden kerroksen väkeä. Omat ja sijaiset. Ei kuulosta reilulta eikä ole tätä päivää.

Vastuu henkilöstön riittävyydestä ja potilasturvallisuudesta on aina Kymsotella.

Helena Paakko, järjestöasiantuntija, Tehyn Kouvolan aluetoimisto