Lukijalta: Toivon tämän sotkun johtavan todellisiin ja pysyviin muutoksiin

Olemme länsimaissa ajautuneet globaaliin ongelmaan. Sille on annettu nimeksi korona. Vastaava ongelma Afrikassa ei herätä tämän laajuisia toimenpiteitä. Asia on vakava, sitä ei kiellä kukaan.

Ennakoivat toimenpiteet jäivät heikoiksi. Jälkiviisaus tulee tulevina vuosina avaamaan mitä olisi pitänyt tehdä. Vapaa liikkuvuus on kärsinyt pahan kolauksen. Euroopan tulee viimeistään ymmärtää rajansa. Niitä on syytä valvoa, eikä antaa signaalia epäröinnistä. Tämä poista merkittävän määrän toiviomatkailua. Siinä voittajina ovat vain rikollisten erilaiset liittymät.

Toiseksi meidän tulee ryhtyä tekoihin eikä päivästä toiseen selittää milloin kenenkin suulla. Teemme kaiken voitavan lähes kaikkiin asioihin, jotta elämä soljuu rauhallisesti eteenpäin. Tekijäksi on yleensä määritelty joku. Hän tekee varmasti kaiken mahdollisen.

Meille tavallisille kansalaisille se ei sano mitään. Teoilla ja tekijöillä pitää olla nimi. Pitää olla suunnitelma, aikataulu ja myös rahoitus. Ei vaadi mitään erityistä osaamista sälyttää rahoitus jollekin.

Kolmanneksi toivon tämän sotkun johtavan todellisiin ja pysyviin muutoksiin. Kaikkialla junnataan perinteellisillä malleilla. Projektien isoa lankaa ei yleensä pidä käsissään kukaan. Kaikki osa-alueet toimivat omin päin. Jokaiselle on muodostuvinaan tunne onnistumisesta.

Sitten törmätään kylmään todellisuuteen: Kuka maksaa ne puuttuvat miljoonat? Mitä tehdään, nostetaanko veroja vai tehdäänkö toiminnallinen muutos?

Nyt on viimeinen hetki lähteä ratkomaan asioita pysyvillä ratkaisuilla. Lomautukset ovat olleet työkalupakissa ennen ja ovat nytkin. Niiden hyöty perustuu siihen, että koko työ ja kustannus jäävät pois. Jos näin ei käy, on säästö aina miinusmerkkinen. Päättäjät ja kansa herätetään toiveunesta tekoihin.

Timo Nyberg, Kuusankoski