Lukijalta: Kymi Sinfonietta ei ole mikään jäätelökioski

On hienoa, että kulttuuriväki ja muut tahot ovat ilmaisseet paheksuntansa Kouvolan kaupungin suunnitelmille leikata Kymi Sinfoniettan rahoitusta. Aiemmat leikkaukset huomioiden nyt ollaan kuilun partaalla. Lisäleikkausten seurauksena kahdenkymmenen vuoden aikana tehty ansiokas taiteellinen kehitystyö valuisi hetkessä hukkaan.

Kriittisessä keskustelussa on syytä korostaa orkesterin toiminnalle aiheutuvia taiteellisia ja rakenteellisia vahinkoja. Syntyneiden vaurioiden jälkeen orkesterin toimintakyvyn palauttaminen nykyiselleen olisi kenties mahdoton tehtävä. Ainakin se veisi aikaa useita vuosia. Yksistään hioutuneen ensemble-työskentelyn saavuttaminen olisi monen mutkan takana.

Päättäjien tulisi siis ymmärtää, että Kymi Sinfonietta ei ole jäätelökioski, jonka luukut voidaan sulkea sadesäällä ja avata heti, kun aurinko paistaa.

Yksi asia on kuitenkin varmaa: mikäli Kouvolan kaupunki ajaa säästötoimillaan Kymi Sinfoniettan toiminnan alas, tullaan Kouvola muistamaan kulttuurivihamielisenä kaupunkina ainakin yhden sukupolven ajan.

Jukka Poikolainen

Kotka