Lukijalta: Yhtiöittämiset puhuttavat ja Kouvolan hankintapäätöksiä valuu Kouvolan ulkopuolelle

Kouvolan Sanomien pääkirjoitus 14.6. käsitteli ansiokkaasti kaupungin yhtiöittämissuunnitelmia, eli hallintoyhtiö Railgate Finland Oy:n perustamista. Kouvolan kaupungin panostus RRT-alueeseen on 28 miljoonaa euroa.

Yhtiöittäminen mahdollistaa päätöksenteon ketterämmäksi ja usein asiantuntevammaksi kuin kaupungin, ja tässä tapauksessa Kinnon, organisaatiossa.

Yhtiöittämisen suurin varjopuoli liittyy veronmaksajien rahojenkäytön piilottamiseen julkisuudelta. Osakeyhtiölaki pitää valtuutetutkin tiedonsaannin ulkopuolella.

Näin kaupunki voi toteuttaa professori Roope Uusitalon toteamusta ”tiedon säännöstely on vallankäytön väline”.

Yhtiöittämissuunnitelmia syntyy jatkuvasti toimialajohtajien työpöydältä. Näiden suunnitelmien järkevyys ja taloudellisuus on päättäjille usein haasteellinen.

Kouvolan kulttuuritalojen yhtiöittäminen on toimialajohtaja Vesa Toikan kunigasajatus. Perustettu työryhmä antoi vapaat kädet Vesa Toikalle, Karoliina Kanervalle ja Ulla Tommiskalle kilpailuttaa liiketoimintasuunnitelman tekeminen. Nämä ”asiantuntijat” unohtivat täysin paikalliset alan kokeneet yritykset ja Kinnon asiantuntijaverkoston tietokannan, josta olisi löytynyt helposti liiketoimintasuunnitelmia tehneet kouvolalaiset yritykset.

Niinpä ylihinnoiteltu 11 800 euron työ siunattiin helsinkiläisyritykselle. Tarjouspyyntöä ei laitettu Kouvolan toimivaan hankintakalenteriin, ja kaupungin oma hankintaohjeistus ohitettiin.

Tämä käsittämätön, kaupungin strategianvastainen päätös ei aiheuttanut kysymyksiä kaupunginhallituksessa eikä yrittäjäjärjestön taholta.

Kuten päätoimittaja Petri Karjalainen kirjoitti, niin ammattitaidolla tehty liiketoimintasuunnitelma kertoo sen, että tuottaako uusi yhtiö lisäarvoa ja onko sillä menestymisen mahdollisuutta.

Asiaan pitkään perehtyneenä rohkenen todeta, että tilattu kulttuuritalojen liiketoimintasuunnitelma ei voi näyttää yhtiöittämiselle järkevää perustelua. Vain hallintobyrokratia lisääntyisi.

Nykyinen toimintamalli on kustannustehokas ja hoitaa kulttuuritalojen palvelut kaupungin edunmukaisesti ja asiakasystävällisesti. Luotan tässä asiassa kuitenkin kaupunkimme päättäjiin.

Jyrki Lindberg

Senioriyrittäjä Kouvolasta

Luetuimmat