Lukijalta: Tarvitaanko kaupungin lomautuksia?

Kaupunki päätti säästösyistä pistää kaikki palkansaajat kolmen viikon palkattomalle pakkolomalle tänä vuonna. Lomautuksiin päädytään yleensä siksi, että ei ole töitä. Kaupungilla ei pitäisi olla tällaista ongelmaa, vaan se on raha.

Kaupunki siis ”ulosmittaa” palkansaajilta kolmen viikon palkan. Tämä aika on etenkin palkkahaitarin alapäässä oleville melko paha paikka. Kaiken lisäksi tuo kolme viikkoa johtaa tavallaan harhaan, sillä jos esimerkiksi tuntipalkkaisen lomautus alkaa heti palkkapäivän jälkeen, niin seuraava täysi tili tuleekin vasta kuuden viikon jälkeen, jos on kahden viikon palkkajakso.

Näiden pakkolomien järjestelyyn on hiukan pehmeämpikin keino olemassa. Lähdetään tilanteesta, jossa kaikki ovat aivan normaalisti töissä ja palkka juoksee. Tässä tilanteessa tämä ulosmitattava kolmen viikon palkka peritäänkin palkasta ikäänkuin vähittäismaksulla.

Tarkoittaa sitä, että loppuvuoden aikana kerätään jokaisesta tilistä osa, jolla tämä kolmen viikon palkan osuus tulee maksetuksi takaisin. Tämähän on kyllä määräaikainen palkkojen lasku. Eiköhän tällainen järjestely ole parempi kuin se kolmen viikon täysin palkaton aika.

Tällä vähittäismaksujärjestelyllä ei ketään tarvitse lomauttaa. Tästä olisi suunnaton hyöty kaikille kaupungin palveluille, eikä haittaa lastenhoidolle, opetukselle tai virastoille, joitten toimintaa muuten rajoitettaisiin.

On kaikkien etu, että vähittäismaksu otetaan käyttöön ja luovutaan lomautuksilta.

Pekka Nurminen, Huhdasjärvi