Lukijalta: Nuorten kansalaisaloitetta toisen asteen koulutuksen maksuttomuudesta ei otettu tosissaan

Nuorten lukiolaisten haaveet vaikuttamisesta murskattiin, kun eduskunnan sivistysvaliokunta hylkäsi kansalaisaloitteen, jolla lukiolaiset viimein olisivat saaneet ison edistysaskeleen.

Kansalaisaloite koski maksuttoman 2. asteen toteuttamista. Lukuisat lukiolaiset ovat tehneet asian eteen paljon töitä. Nuoria on aina rohkaistu ottamaan asioita omaan käteen ja oppimaan vaikuttamista, mutta kun nuoret saavat viimein kaiken tämän aikaiseksi, niin aikuiset heittävät työn vaivatta roskiin, koska aiheuttaisi heille itselleen liikaa päänvaivaa.

Kansalaisaloitteessa oli 53 000 nimeä. Sen oli tarkoitus näyttää muille, miten paljon nuoret voisivat saada aikaan, ja että me todella haluamme vaikuttaa. Kaikki ne 53  000 nimeä oli päättävien ihmisten silmissä vain mustaa valkoisella.

Näinkö yhteiskunta rohkaisee nuoria ja arvostaa heidän aktiivisuuttaan ja halukkuuttaan vaikuttaa, mykistämällä kymmenien tuhansien nuorten äänen?

Maksuton 2. aste on ihailtava ja rohkaiseva tavoite, joka vahvistaisi koulutuksellista tasa-arvoa ja nostaisi nuorten mahdollisuutta vaikuttaa. Silti eduskunnassa istuvat keski-ikäiset kapeakatseiset aikuiset näkevät kaiken vain turhanpäiväisenä nuorten hömpötyksenä ja turhana ylityönä.

Mielestäni nuoret ovat tehneet sen, mitä heidän sukupolveltaan odotetaan ja enemmänkin. Aikoihin nuorilla ei ole ollut tällaista intohimoa vaikuttaa omiin asioihinsa ja halua saada muutoksia aikaan. Jos yli 53 000 nimeä kansalaisaloitteessa ei ole tarpeeksi, niin mikä on? Pitääkö nuorien lähteä marssimaan kadulle, jotta yhteiskunnan vanhemmat sukupolvet ottavat meidät viimeinkin tosissaan?

Anne Pönkä, Kaakkois-Suomen lukiolaiset, Kuusankoski

Luetuimmat