Lukijalta: Kymijokea olisi hyödynnettävä enemmän virkistyskäyttöön myös Kuusankoskella

Olen useamman vuoden ihmetellyt, kuinka päättäjämme eivät ole pystyneet hyödyntämään enemmän luonnonkaunista Kymijokeamme muun muassa Kuusankoskella. Muutama vuosi sitten eräs kuusaalainen ravintoloitsija aikoi perustaa joen varteen ravintolalaivan, mutta johonkin poliittisten päättäjien ja yhden yrityksen vastustukseen projekti taisi kaatua.

Olisiko siis jo aika saada tuo Kuusaan halki juokseva vesistö suuren yleisön virkistyskäyttöön kokonaisuudessaan. Onkin mukava, että kaupunki on saanut aikaiseksi Kymijoen ulkoilureitin. Jos siitä jotain negatiivista löytää, on se, että siitä tulee hieman tynkä. Tällä hetkellä pituutta on vaivaiset 1,6 kilometriä. Jos en ihan väärin määrittele, tuskin koskaan saadaan sitä Niskalankatua täysin turvalliseksi juuri kävelijöille, tai varsinkaan pyöräilijöille.

Kuusaan keskustaajaman ja Sommelon, sekä Kuusankoski-talon jokialue olisi myös saatava ihmisten virkistyskäyttöön, kuten monessa muussa kaupungissa on toteutettu. Esimerkiksi Salon keskustan läpi kulkee melko kuiva ja kapeahko Uskelanjoki, joka on länsipuoleltaan melko olematon, mutta jostain se vesi sinne virtaa, ja joki on hyödynnetty ihmisten virkistyskäyttöön. Suomessa 15 suurimman kaupungin joukossa Kouvolan keskusta-alue on ainoa, jossa ei valitettavasti pääse nauttimaan veden loiskeesta tai solinasta.

Olisikin ihanteellista, jos uudet päättäjät ensi keväänä ottaisivat haasteen Kuusaan taajaman läpi virtaavasta joesta sellaisella innolla, että lähivuosina siinä seisoisi pari ravintolalaivaa ja vaikkapa kävelysilta tai lautta joen yli, kuten Turussa on toteutettu. Palatakseni vielä tuohon keskusta-alueeseemme Kouvolaan, niin olisikohan paljon rahaa käytettävä, jos sinne kaivettaisiin Käyrälammelta pieni joenuoma, siis sinne keskustaamme?

Kiitokset vielä kaupunkimme viranhaltijoille, tuosta Kymijoen ulkoilualueesta. Onhan se jo hyvä alku kaikelle muullekin vastaavanlaiselle, kun taas rahaa on enemmän käytössä.

Ilkka Sarpola, Kuusankoski