Lukijalta: On kohtuutonta pakottaa pieni ja köyhä maa vastaanottamaan hirveä määrä pakolaisia

Olemme viime päivinä saaneet tietoja siitä, että Turkin hallinto lähettää kymmeniätuhansia pakolaisia Kreikkaan. Olemme myöskin panneet merkille Suomen lainoppineiden kannan tähän asiaan. Heidän mielipiteensä mukaan (perustuu kansainväliseen sopimukseen vuodelta 1951) Kreikan on pakko ottaa ottaa tulijat vastaan.

Tässä asiassa toimimaton ja vaarallinenkin kansainvälinen sopimus pitäisi nyt kokonaan kumota, koska sopimus on pienille ja köyhille valtioille täysin mahdoton. Tämän sopimuksen (1951) mukaan toimittaessa on täysin mahdollista, että suuret maat voivat jopa vallata pienemmän valtion lähettämällä sinne satojatuhansia "pakolaisia", tai ainakin vakavasti häiritä valtion talouspolitiikkaa.

Tällainen sopimus on pienille maille kohtalokkaan vaarallinen – tänään Kreikalle, mutta kukaties monelle muullekin pienelle maalle. Edellä mainituista syistä tällaiset vanhentuneet sopimukset pitää nyt heti irtisanoa ja jokaisen vapaan maan pitää itse saada päättää siitä, keitä maahan tulee.

On kohtuutonta pakottaa pieni ja köyhä maa vastaanottamaan hirveitä määriä pakolaisia. Kreikalla ja meilläkin on jo nyt kustannukset olleet miljardeja euroja, ja kustannukset on edelleenkin nousemassa. Asia kustannusten suhteen olisi vähän erilainen, jos niiden vuoksi ei jouduttaisi lisäämään valtion velkataakkaa.

Eero Puustio, Kouvola

Luetuimmat