Lukijalta: Kouvolan valtuustosta mallia koko Suomelle

Olen toiminut kuntapolitiikassa valtuuston varapuheenjohtajana nyt noin puolen vuoden ajan. Ensikokemukset Kouvolan päätöksenteosta ovat olleet myönteisemmät, kuin mihin optimistinen mieleni oli ennalta varautunut.

Monet ihmiset puhuvat, että uusi valtuusto toimii hyvin. Itse näen, että tärkeä tekijä tässä muutoksessa parempaan on ollut keskustelun ja avoimuuden lisääntyminen. Kaikki sellaiset poliittiset vuorovaikutukselliset organisaatiot, joissa on laaja edustus eri puolueista vievät asioita parhaiten eteenpäin – hyvässä yhteisymmärryksessä. Tällaista laajan parlamentaarisen valmistelun mallia toivoisin myös eduskuntaan. Hyvänä esimerkkinä voisi toimia sote-uudistus, jossa oppositio kaikin keinoin, joskus mielestäni harmillisen aggressiivisesti pyrkii kampittamaan hallituksen itsekkäitä pyrkimyksiä. Uudistus on ajautunut negatiiviseen kehään.

Kun olen seurannut eduskunnan tapahtumia television välityksellä, olen ollut vakavasta asiasta spontaanisti huvittunut, mutta samalla myös pettynyt. Tätä pettymystä on vahvistanut keskustelut kansanedustajina toimivien ystävieni kanssa. Ajatuksissani on kypsynyt toive politiikan tekemisen uudistamisesta. Asetelma, jossa hallitus ja oppositio lähtökohtaisesti ovat kaikista asioista eri mieltä, on vaivaannuttava. Keskustelut, joissa kaikki puhuvat, kukaan ei kuuntele ja kaikki ovat eri mieltä, eivät vie asioita eteenpäin.

Toivoisin poikkipuolueellisia työpajoja, verkostotyötä. Yhteistyötä, jossa ihmiset puhuvat toisilleen kunnioittavasti pyrkien yhdessä löytämään ratkaisun. Asiat eivät saa kaatua puolueiden välisiin ennalta määriteltyihin ristiriitoihin. Vaikeita kompromisseja tulisi pystyä tekemään ilman kasvojen menettämisen pelkoa. Onnistumisista ei saisi tulla sulkaa vain yhden henkilön tai puolueen hattuun. Vastoinkäymiset ja onnistumiset olisivat yhteisiä asioita.

Kouvolassa puhaltavat uudet tuulet. Meidän toimintakykyinen valtuustomme ja virkahenkilöstömme pystyvät näyttämään mallia koko Suomelle yhteistyön voimasta. Minä kiitän kaikkia ryhmiä ja virkahenkilöitä hyvin alkaneesta valtuustokaudesta ja erinomaisesta yhteistyöstä.
 
Juha Huhtala, kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja, (vihr.), Kouvola