Lukijalta: Asiakasmaksulain uudistus helpottaa monen ihmisen arkea

Saimme viime viikon torstaina hyviä uutisia maan hallitukselta koskien asiakasmaksulain uudistusta. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen muun muassa maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet.

Minusta on hyvä, että jatkossa on tarkoitus järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi myös täällä Kymenlaaksossa. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi.

Tämän haasteellisen arjen keskellä, myös mielenterveyspalveluiden käyttö on kasvussa. Onkin hyvä, että perusterveydenhuollon mielenterveystyö muuttuu uudistuksen myötä maksuttomaksi.

Maksukaton laajennukset tulevat myös helpottamaan jatkossa monen kansalaisen arkea. Laajennus tulee jatkossa koskemaan suun terveydenhuoltoa sekä tilapäistä kotisairaanhoitoa ja – sairaalahoitoa. Myös terapiahoidot laajenevat käsittäen muutakin, kun vain fysioterapian. Maksukatto tulee käsittämään lisäksi toimeentulotuesta maksetut asiakasmaksut. Pitkäaikaisten asumispalvelujen maksujen määräytymisperusteet tulevat vihdoin lakisääteisiksi.

On hienoa, että nykyinen hallitus osoittaa tässäkin ihmislähtöisen ajattelutavan toteuttaessaan määrätietoisesti tätäkin uudistusta, uudistusta millä on suora vaikutus ihmisen arkeen.

Paula Werning, kansanedustaja (sd.), Kouvola