Lukijalta: Käyttöohjeet menneet yhä hankalammin saataviksi — Myyjäkään ei saanut niitä laitteesta esille

Kun ostin aikoinani television, sain sen mukana vieraskielisen käyttöohjeen. Seuraavaksi tuli voimaan laki, joka edellytti kaikkiin Suomessa myytäviin elektroniikkalaitteisiin suomenkielisen käyttöohjeen

Kun laitteet monipuolistuivat, niihin tarvittiin 50–150-sivuinen käyttöohje. Paperinen taisi tulla liian kalliiksi, koska käyttöohjeet alettiin printtaamaan cd-levylle. Tässä tulivat ensimmäiset vaikeudet, kun ei kaikilla ollut cd-soittimia, varsinkaan vanhuksilla. Pari viikkoa sitten ostamallani uudella Samsungin älypuhelimella oli onneksi 156-sivuinen käyttöohje vielä printattavissa netistä.

Nyt viimeinen vaihe tuntuu olevan laitteen sisäinen käyttöohje. Tarkoittaa sitä että jossain laitteen sisäisessä tiedostossa ovat käyttöohjeet. Nykyään pitää olla tietotekniikka-alan insinööri, että pystyy kaivamaan nuo käyttöohjeet esille. Vai mitä mieltä olette seuraavasta:

Ostin runsas kuukausi sitten maailman toiseksi suurimman valmistajan äly-tv:n Suomen suurimmasta alan liikkeestä. Paljon siinä oli kauniita kuvakkeita houkutellen ties minkälaisiin ilmaisiin palveluihin. Kuvittelin voivani heittää vanhan digiboksin kaatopaikalle, mutta sekin oli toiveajattelua. Yle Areenaa ja muita nettipalveluita en vaan löytänyt ja ne olivat yksi syy tuon aparaatin hankkimiseen.

Sitten tuskastuin tuohon etsimiseen ja ajoin 20 kilometriä liikkeeseen, josta ostin tv:n. Ystävällinen myyjä kertoi, että käyttöohjeet ovat nykyään laitteiden sisällä omassa tiedostossaan. Hän lupasi näyttää minulle, kuinka se toimii. Aikansa TV:ta räplättyään hän totesi, ettei saa tiedostoa esille ja sanoi soittavansa maahantuojalle kysyäkseen neuvoa. Kello oli jo yli 17, joten siellä ei ollut enää ketään paikalla. Aloin olla jo aika turhautunut ja oli vaikeuksia pidätellä sivistyssanavarastoani. Sovin myyjän kanssa, että hän lähettää minulle ohjeita sähköpostiini.

Aikani kuluksi ennen ohjeiden tuloa puran nyt kiukkuani tällä tavalla pienen vinkin kera päättäjille: selkeät käyttöohjeet takaisin ja myyjät koulutukseen!

Antero Hirvonen, Ummeljoki