Lukijalta: Vapauden kaiho ja nihilismin ies

Seksuaalinen häirintä ja ahdistelu sekä kiusaaminen täyttävät uutiset. Jokin on vialla, mutta mikä? Minusta olemme kadottaneet vapauden.

Vapaus-sana kuvaa ihmisen oikeuksia tehdä ja olla. On vain käynyt niin, että olemme paradoksaalisesti monessa asiassa kadottaneet vapauden. Kadottamalla vapauden olemme kadottaneet myös vastuun. Vapaudesta on tullut itseisarvo sen sijaan, että vapaus voi olla vapautta vain silloin, kun tehdään oikein.

Äärimmäistä vapauden väärinkäyttöä on terrorismi. Terrorismi on tuhoavaa välinpitämättömyyttä elämää kohtaan. Se on pahimmanlaatuista elämän halveksuntaa eli nihilismiä. Nihilismiä on myös ahdistelu ja kiusaaminen. Niin hienolta, kuin sana suvaitsevaisuus kuulostaakin, siinäkin on aimo annos nihilismiä, jos se suvaitsee asioita, tai mahdollistaa asioita, jotka ovat väärin.

Ihminen tietää syvällä sisimmässään, mikä on oikein ja mikä väärin. Elämä ei olisi mahdollista, jos ei niin olisi. Tietämällä oikean ja väärän vapaa ihminen ei tee asioita, jotka ovat väärin. Vääryyttä tekevä on aina väärin tehdessään kahleissa suhteessa vapauteen.

Jos haluaa olla vapaa, on tehtävä asioita, jotka ovat oikein. Ihminen, joka ei ole osannut tai tahtonut valita vapautta ja vastuuta on valinnut itselleen kahleet suhteessa itseen ja muihin. Vapaus on aina rakkautta itseen ja toisiin, eikä väärin tekevä rakasta itseään tai toisia.

Valitsemalla itse kukin kunnioitettavia tapoja ja arvoja voimme elää hyvällä omalla tunnolla vapaasti itseä ja toisia kohtaan. Näin tehdessämme seksuaalinen häirintä ja kiusaaminen niin kuin kaikki muukin epätoivottu menettävät kasvupohjan kuin itsestään. Ei tämän elämän mitään ylivoimaista rakettitiedettä pitäisi olla.

Emme tarvitse hienoja teorioita, toimintaohjelmia tai sääntöjä. Maalaisjärki riittää.

Ari Salminen

Kouvola

Luetuimmat