Lukijalta: Kulttuuritilojen vuokraukseen ja tekniikkapalveluiden myyntiin kaavailtu yhtiö ei antaisi mitään lisäarvoa kahden kulttuuritalomme toiminnalle

Kuntien on pitänyt perustaa yhtiöitä sen perusteella, jos kunta harjoittaa markkinoilla toimivaa elinkeinotoimintaa. Julkisen toiminnan siirtäminen yhtiöille on tuonut useita ongelmia.

”Julkisten hankintojen läpinäkyvyys heikkenee, avoimuus kärsii, virkavastuu sumentuu ja korruptiota tai eturistiriitatilanteita on vaikea ehkäistä.” Näin toteaa ”Harmaa talous ja hankinnat -työryhmä (HS 2.9.).

Minulla on samankaltaisia muistikuvia tästä ongelmasta kahdesta kaupungin osaomistamasta yhtiöstä, joiden hallituksessa olen toiminut. Olen myös harrastanut tutkivaa journalismia muun muassa Kouvolan Vesi oy:stä ja elinkeinoyhtiö Kinno oy:stä. Myös kulttuuritalojemme toimintaan olen joutunut käyttämään valtavasti aikaa. Näissä kohteissa avoimuus paljastaisi varsinkin henkilöstön hyvinvointiin liittyviä vakavia ongelmia.

Kouvolan Sanomat kertoi 24. syyskuuta, että ollaan suunnittelemassa kaupunginhallituksen konsernijaoston toimesta yhtiötä, joka hoitaisi kulttuuritilojen vuokrauksen ja tekniikkapalveluiden myynnin. Tämä ei antaisi mitään lisäarvoa kahden kulttuuritalomme toiminnalle. Vain byrokratia lisääntyisi. Kulttuuritaloissa toimii kiitetyt ammattitaitoiset ja tiukoille vedetyt työntekijät.

Kaupungin kulttuuritilojen vuokraamistulot ovat pienenemässä kovaa vauhtia johtuen käsittämättömistä kokoustilojen varausmaksujen 30—70 prosentin hintojen nostamisesta.

Tilanne on vielä vaikeutunut työilmapiirin heikkenemisestä, joka ei parantunut kalliiden konsulttien hukkakäynneillä. Nykytilanne on johtunut kulttuuritalojen johdon lähes työpaikkakiusaamisen rajoille menneestä henkilökunnan kohtelusta.
Nyt ollaan yhtiöittämisellä järjestämässä toimitusjohtajan paikkaa, joka on jo ”luvattu” nykyiselle vt. johtajalle! Toivon, että jos yhtiö perustetaan, niin haetaan avoimella haulla yritysasiakkaiden tuntemusta ja henkilöstöpolitiikan hallitsevaa toimitusjohtajaa.

Myös Kouvolan kaupungin omistaman RRT-alueen yhtiöittäminen on työlistalla.
Poliitikot tulevat nämä yhtiöittämiset siunaamaan, koska uusien yhtiöiden hallituspaikoille riittää suuremmista puolueista ehdokkaita.

Jyrki Lindberg, Kouvola

Luetuimmat