Lukijalta: Soten kaatumisen takia kunnat ja kaupungit ovat nyt ison ongelman edessä

Tällä hallituskaudella valmisteltua sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuudistusta ei kovasta yrityksestä huolimatta onnistuttu saamaan maaliin. Lopulta uudistuksen kaatuminen johti myös hallituksen kaatumiseen ja syynä tähän olivat kerta toisensa jälkeen toistuvat perustuslailliset ongelmat. Monen kansalaisen luottamus ja usko politiikan tekijöihin on tämän myötä saanut pahan kolauksen. Tulevista vaaleista tulee väistämättä sote-vaalit ja puolueista SDP näyttäisi jo etukäteen ottavan seuraavan sote-arkkitehdin roolin itselleen.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin kunnat ja kaupungit ovat nyt ison ongelman edessä. Niin Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa kuin Etelä-Savossakin ollaan nyt siinä tilanteessa, etteivät kuntien rahat yksinkertaisesti riitä sote-palveluista syntyvien kustannusten kattamiseen, kuten ne eivät ole riittäneet tähänkään asti. Näiden kustannusten siirtyminen kunnilta valtiolle olisi ollut tähän ongelmaan ratkaisu. Nyt kuntapäättäjät Kaakkois-Suomessa joutuvat pohtimaan, millä nämä palvelut jatkossa rahoitetaan. Nostetaanko veroja vai otetaanko lisää lainaa – vai kenties molempia?

Maakuntamallin kaatuminen soten yhteydessä oli kuitenkin positiivinen asia.

Maakuntamallin kaatuminen soten yhteydessä oli kuitenkin positiivinen asia. Suomessa ei kaivata enää yhtään uutta hallinnon tasoa, joka keräisi verotuloja. Kansalaisen näkökulmasta tuntuu suorastaan pelottavalta, että nykyisten kuntien ja valtion lisäksi myös maakunta tulisi yksittäisen veronmaksajan kukkarolle. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö myös Kaakkois-Suomessa olisi tarvetta isommille hartioille – taholle, jonka vastuulla sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäminen loppupeleissä olisi.

Seuraavan hallituskauden agendalle on jo aikaa sitten nostettu myös sosiaaliturvan kokonaisuudistus. Siitäkin huolimatta, että puolueet ovat nyt halukkaita laajaan parlamentaariseen valmisteluun, sote- ja sotu-uudistuksien samanaikainen edistäminen tulevan eduskunnan ja hallituksen toimesta kuulostaa suorastaan utopistiselta. Tulevien hallituspuolueiden tulee ottaa oppia edellisen hallituskauden virheistä, eikä väkisin haukata liian isoa palaa kerralla pureksittavaksi.

Ennen kaikkea sote-uudistuksen kaatajat tulee kuitenkin saada vastuuseen. Uudistusta vastustaneet tahot tekivät päätöksen, jonka sijaiskärsijöiksi suomalaiset nyt joutuvat. Sote-uudistuksen synnyttämä epätietoisuus on jo nyt ajanut kunnat tekemään hätiköityjä ratkaisuja ja lasku on sen mukainen. Sote-uudistuksen laskua maksetaankin kunnissa vielä pitkään. Liian pitkään.

Iida Tani, yhteiskuntatieteiden ylioppilas, kansanedustajaehdokas (kok.), Kouvola