Lukijalta: Kouvolan uhkana investointiähky ja ylisuuri velka

Kouvolan kaupunginvaltuusto asetti lapset, nuoret ja tulevaisuuden työpaikat tärkeysjärjestyksessä ykköseksi. Perusopetuksen palveluverkon kehittäminen ja logistiikkahanke tulevat vaatimaan lähes 200 miljoonan euron panostukset. Merkittävä osa tästä tehdään velkarahalla. Nämä panostukset ovat tärkeitä, sillä niillä kehitetään aitoja peruspalveluja ja luodaan puitteita yritysten investoinneille Kouvolaan.

Kouvolassa olisi nyt syytä keskittyä jo päätettyjen kärkihankkeiden onnistuneeseen toteuttamiseen. Lieneekö tolkku katoamassa, kun välittömästi valtuuston linjauksen jälkeen julkisuuteen tuotiin 40 miljoonan euron halli- ja teatterihanke Urheilupuistoon? Haaveiden listalla on myös kaupungintalon tilamuutos, suuri uimahalli, kävelykatu Manskin osittainen kattaminen, asemanseudun kehittäminen ja monet välttämättömät korjausinvestoinnit. Viime vuosina investointi-ideoita on noussut tiuhaan tahtiin, mutta tärkeysjärjestys on jäänyt miettimättä.

Kasvun pitää perustua terveelle taloudenpidolle ja oikeudenmukaisuudelle.

Samaan aikaan, kun investointi-ideoita lisääntyy, kaupungin vuositulos on heikentynyt, ja päättäjille tarjoillaankin leikkauslistoja, joissa on mukana lasten leikkipaikkoja, kuntoratoja ja liikuntavuorojen taksoja. Tosiasiassa monia peruspalvelujen ulkopuolisia investointeja rahoitettaisiin velan lisäksi arjen tärkeitä palveluja leikkaamalla. Tässä mennään harhaan. Kouvolan kaupunkistrategiassa kasvu on tavoitteena – aivan oikein. Kasvun pitää kuitenkin perustua terveelle taloudenpidolle ja oikeudenmukaisuudelle.

Esimerkki olennaiseen keskittymisestä nähtiin valtuustossa, kun kiinteistöjen ylläpitotoimiin haluttiin lisää talonmieshenkeä. On turha tehdä miljoonien investointeja kiinteistöihin, jos rännit ovat puhdistamatta, ilmanvaihtokoneet säätämättä ja huoltokirjat täyttämättä, kuten valitettavasti tilanne on liian usein ollut. Tässä on toimintatavan tarkastamisen paikka.

Mikäli investointeja ei onnistuta saamaan kohtuullisiin puitteisiin ja velkataakkaa kohtuullistettua, ajaudumme joko veronkiristysten tielle tai sitten myyntilistalle joudutaan laittamaan kruununjalokivemme KSS Energia Oy. Onneksi vielä on järkevämpiäkin vaihtoehtoja.

Sakari Smeds (kd.), Arto Sahamies (kd.),Johanna Pyötsiä (kd.) ja Vesa Vainio (kd.), Kouvola