Lukijalta: Kouvola tarvitsee poliittista johtajuutta, kirjoittaa Lauri Lamminmäki — ”Kyläpoliitikkojen sijasta tarvittaisiin nyt valtiomiehiä, jotka perehtyvät asioihin”

Jos keskeiset poliittiset päättäjät keskittyvät vuodesta toiseen vaikeiden päätösten välttelemiseen ja omien kulmakuntiensa etujen ajamiseen, tilanne on toivoton, kirjoittaa Kouvolan entinen kaupunginjohtaja lukijakirjeessään.

Sonja Ovaskainen

Millaiset sote-palvelut kouvolalaisilla olisi ja kuinka paljon olisi säästetty, jos Ratamo-päätökset olisi tehty ajoissa? kysyy nykyisin Kuntaliiton yhteysjohtajana työskentelevä Lauri Lamminmäki kirjoituksessaan.
Millaiset sote-palvelut kouvolalaisilla olisi ja kuinka paljon olisi säästetty, jos Ratamo-päätökset olisi tehty ajoissa? kysyy nykyisin Kuntaliiton yhteysjohtajana työskentelevä Lauri Lamminmäki kirjoituksessaan.

Kouvolan kunnallispolitiikan kierrokset kiihtyvät talousarviokäsittelyn lähestyessä. Kaupunginjohtaja Marita Toikka esittää uusia säästötoimia ja aiempien palveluverkkopäätösten uudelleenarviointia.

Syynä tähän ovat kasvavat alijäämät, erityisesti sote-menojen hallitsemattomasta kasvusta johtuva taloudellisen tilanteen heikkeneminen sekä aiempaakin synkemmät väestö- ja oppilasennusteet. Talouden vuotuiseksi sopeutustarpeeksi on arvioitu noin 20 miljoonaa euroa, kun se vielä vuosikymmenen puolivälissä oli 10 miljoonan tasolla.

Päättämättömyyden hinta on kova. Laskun maksavat kuntalaiset korkeampina veroina ja heikentyvinä palveluina.

Kaupunginjohtaja tekee esityksensä virkavastuulla, asiantuntijavalmistelun pohjalta. Kuntalain alijäämien kattamisvelvoite ei anna muita vaihtoehtoja. Kouvolan palvelut on mitoitettu nykyistä paljon suuremmalle väestöpohjalle ja oppilasmäärälle. Rakenteellisia ratkaisuja ja muita vaikuttavia toimenpiteitä on pakko löytää, jos ei haluta joutua ulkopuoliseen selvitysmenettelyyn.

Esitykset ovat pääosin jo menneiltä vuosilta tuttuja, mutta tilanteen nopea heikkeneminen tekee toimenpiteistä entistäkin rajumpia. Säästökeinot ovat olleet jo pitkään päättäjien tiedossa, mutta perusongelma on se, että Kouvolassa niitä ei kyetä panemaan täytäntöön. Tai pannaan vasta viimeisessä hädässä, vuosien vetkuttelun jälkeen. Päättämättömyyden hinta on kova. Laskun maksavat kuntalaiset korkeampina veroina ja heikentyvinä palveluina.

Kuinka monta miljoonaa alijäämiä olisikaan vähemmän ja kuinka paljon laadukkaampi Kouvolan lukiokoulutus olisi, jos yhdistymissopimukseen kirjattu tavoite vähintään 150 oppilaan lukioista olisi kyetty jo aikanaan panemaan täytäntöön? Millaiset sote-palvelut kouvolalaisilla olisi ja kuinka paljon olisi säästetty, jos Ratamo-päätökset olisi tehty ajoissa ja sote-palvelujen kehittäminen olisi pysynyt omissa käsissä?

Kuinka paljon alijäämiä olisi vähemmän, jos kotihoidontuen vapaaehtoisen kuntalisän maksamisesta olisi luovuttu jo viisi vuotta aikaisemmin? Ja kuinka paljon veronkorotuspaineet hellittäisivät, jos kaupunginjohtajan ja muiden johtavien virkamiesten syyttämisen ja uhkailun sijasta heidän ehdotuksensa otettaisiin kerrankin vakavasti, ennen kuin seuraavan vuoden veroprosenteista päätetään?

Kouvolan tilanne on kriittinen, ja kaikkien osapuolten on syytä katsoa peiliin. Viime kädessä kysymys on kuitenkin poliittisesta johtajuudesta. Jos keskeiset poliittiset päättäjät keskittyvät vuodesta toiseen vaikeiden päätösten välttelemiseen ja omien kulmakuntiensa etujen ajamiseen, tilanne on toivoton.

Tunnustamalla tosiasiat, toisin sanoen talouden realiteetit, työpaikkamenetysten ja väestötappion tuomat mittavat haasteet sekä niiden edellyttämät toimenpiteet, voidaan päästä rakentavasti eteenpäin. Kyläpoliitikkojen sijasta tarvittaisiin nyt sellaisia valtiomiehiä, jotka perehtyvät asioihin ja panevat itsensä sekä arvovaltansa likoon välttämättömien ratkaisujen aikaansaamiseksi.

Lauri Lamminmäki, veronmaksaja, Kouvola

Luetuimmat