Lukijalta: Kouvolan kuntaliitos oli perusteltu

Veikko Kärkkäinen kirjoitti (KS 2.11.) kuntaliitoksesta.

Uusi kunta oli perustellusti syytä muodostaa. Heikentyvä talous, ikärakenteen tuomat perusturvan ongelmat ja valtiojohtoinen Paras -hanke johdattelivat naapuruskunnat sittemmin kaikkien tuntemalla tavalla liittymään yhteen. Nähtiin ajankohta oikeaksi, kuntien talouden ollessa hyvässä kunnossa.

Yhteisöverotulot romahtivat 13 miljoonasta kahteen miljoonaan.

Esimerkiksi Anjalankoski sai viime vuosituhannen loppuun asti valtavasti kumulatiivista ylijäämää. Metsäteollisuuden ”vaikeuksien” alettua 2001–2002, tuli vuonna 2003 syvä sukellus. Yhtiöt eivät enää maksaneet yhteisöveroa. Yhteisöverotulot romahtivat 13 miljoonasta kahteen miljoonaan. Verotulot putosivat esimerkiksi Anjalankoskella 7,5 prosenttia, joka olisi nykyisen Kouvolan mitassa 90 miljoonaa euroa. Siitä selvittiin ja 2007 tilinpäätös oli plussalla.

Silti piti maksaa vielä tasoitusta ”köyhille kunnille”. Maksajia olivat Kuusankoski, Anjalankoski ja Kouvola. Muut hyötyivät järjestelmästä. Anjalankosken osuus tästä tasauspotista on ollut noin 3,4 miljoonaa euroa, mikä vastasi noin kahden veroprosentin tuottoa. Julkisessa kirjoittelussa on kuva, että valtiovallan tekemillä talouspäätöksillä, joilla tarkoitetaan verotuloihin perustuvia valtionosuuksien tasauksia (lue valtionosuuksien joko vähentämistä tai lisäämistä tasauserillä), arvonlisäverojen takaisinperinnän kuittaamista pääosin yhteisöveroista ja kuntien yhteisövero-osuuksien yleistä vähentämistä, on vaikeutettu vain Helsingin seudun kuntien tilannetta.

Asioista tehdään päätöksiä tässä ja nyt. Kouvolalla on ollut aikaa 10 vuotta saavuttaa silloin asetetut tavoitteet. Tässä ei ole onnistuttu. Erityisesti terveydenhoidon järjestelyissä olisi toivonut uudenlaista näkökulmaa. Nyt minulta on kysytty, olisiko Anjalankoski pärjännyt omillaan, kun kerran kaupungin teollisuus porskuttaa hyviä tuloksia. Vastasin, että nyt tehtyjä päätöksiä Anjalankosken osalta ei olisi tehty (lukion lakkautus, Anjala-kodin sulkeminen, kouluverkosto ym.) päättäjien nimissä, vaikka samat päättäjät ovat uudessa Kouvolassakin.

Eero Mattila, Myllykoski

Uusimmat uutiset