Lukijalta: Lakkauttaako Kouvola parhaan lukionsa? — ”Mielenkiintoista nähdä melkein tyhjien bussien ajelevan Valkealan reuna-alueilla poimimassa lukiolaisia”

Valkealan lukio on STT:n tilastojen (2019) mukaan Kouvolan paras lukio. Tilastoissa verrataan oppilaiden sisäänottokeskiarvoa yo-tuloksiin. Valkealan yrittäjäpainotteisessa lukiossa ahertaa sinnikäs porukka ja tehokas opettaja-aines, joka ohjaa porukkansa kirkkaaseen kärkeen. Valkealan nuori yrittäjäaines on jo huomioitu valtakunnanlaajuisestikin.

Valkealan maaseudulla asuvien nuorten lukiolaisten kohdalla bussiaikataulujen yhteensovittaminen tulee pahimmillaan johtamaan siihen, että maatalonpoika syö päivällisensä Hesburgerissa ja tekee läksynsä Kouvolan pääkirjastossa. Bussejahan sieltä keskustasta ei nimittäin tällä hetkellä Valkealan maaseudulle kulje inhimillisesti. Paperimiehen tyttärenä ihan ihmettelen, että unohtuuko sosiaalinen tasa-arvo maaseudun lasten kohdalla.

Lupaushan on sitten lupaus tässä kuljetusasiassakin.

Kyllä 16-kesäinen nuori mahtaa olla väsynyt, kun raahautuu iltaseitsemältä kotiinsa Tuohikottiin. Olikohan hänen aamuherätyksensä samaan aikaan kuin Anttilan kylän amislapsilla eli 5.30? Kyllä se 12-tuntinen työpäivä tuntuu siellä nuorenkin niskassakin takuuvarmasti.

Voihan Kouvola lupaustensa mukaan sitten järjestellä ne bussikyydit asiallisiksi Valkealan maaseudulta Kouvolaan ja Kuusankoskelle. Mielenkiintoista nähdä melkein tyhjien bussien ajelevan Valkealan reuna-alueilla poimimassa lukiolaisia lukujärjestyksen mukaisesti tietenkin.

Lupaushan on sitten lupaus tässä kuljetusasiassakin. Kuusankoskelle ei edes tällä hetkellä järkevästi Valkealan pohjoisosista päin pääse, joten vuoroja on perustettava reilusti lisää ympäri Valkealaa. Onko ratkaisun kaikki kustannukset mietitty varmasti ihan loppuun asti ottaen huomioon myös sosiaaliset seuraamukset?

Valkealan yläkoulun ysiluokkalaisissa odottelee yhteishakukaavaketta varsin värikäs ja ulospäinsuuntautunut porukka. On mielenkiintoista nähdä, kun kymmenen vuoden kuluttua Kouvola-kuva painuu mahdollisesti vielä aiempaakin alemmas koko kansan silmissä erilaisissa formaateissa tai sketseissä. Nuoren taiteilijan sielu ei ole myynnissä, ja se on kuitenkin valtakunnallisesti vaikutusvaltaisin ääni Kouvolan maineen kannalta.

Aina voidaan argumentoida sillä, miksi väestö maalta ei muuta palvelujen luo kaupunkiin. Yhteiskunnan kannalta on kuitenkin mahdotonta kaikkien suomalaisten asua kaupungeissa, sillä silloin romahtaa niin valtiontalous kuin ruuantuotantokin.

Tanja Uotila, Valkeala

Luetuimmat

Uusimmat uutiset