Lukijalta: Monet toimitusketjut ovat pituutensa tähden erittäin haavoittuvia

Nykyiset käänteet ovat herättäneet toivottavasti koko kansan päättäjiä myöten. Monet toimitusketjut ovat pituutensa tähden erittäin haavoittuvia. Tämä koskee lähes kaikkia elämänaloja.

Liian vähän on keskusteltu, millaisen hiilijalanjäljen nämä ketjut aiheuttavat. Tavaroiden siirtely edestakaisin kotimaassa, Euroopassa ja lopuksi koko maapallolla ei ole perusteltua. Kyseessä on lähinnä se, että etsitään koko ajan halvempia tekijöitä ja joustavampia ympäristöjä tekemään joku asia. Ei tunnu merkitsevän juuri mitään, miten tämä vaikuttaa laajemmassa kuvassa.

Nyt asiaan on herätty. Rajat sulkeutuvat vähitellen koko maapallolla. Jopa iso päällikkö Atlantin toisella puolella ei enää usko kaikkitietävyyteensä.

Pienoinen virus kellistää vauraimmatkin maat ja suurimmat sotajoukot. Syyrian sodassa on nyt kuollut arviolta 384 000 ihmistä. Syytä on kysyä miksi? Mitään ei ole opittu. Sitten tulee korona ja kellistää kaikki varsin nopeasti. Samalla se lopettaa hetkessä kaiken muun ja saavuttaa uskomattomat mittasuhteet.

Lieneekö nyt myös syytä puntaroida riippuvuussuhteita. Keskeisessä Euroopassa ei pärjätä mitenkään yksin. Varotoimet ovat liian suppea-alaisia. Syynä lienee raha. Naapurin halvempaa työvoimaa on ryhdytty käyttämään estoitta hyväksi. Yhdenvertainen EU hukkuu siinä melskeessä täysin. Se kuuluisa paikallinen sopiminen alkaa tulla tiensä päähän. Rajoja ei voi sulkea, kun koko terveydenhoidon ala sortuu saman tien. Jos ei ole hoitavia käsiä, ei auta edes iso rahapussi.

Onko nyt oppimisen aika vai mennäänkö vain sinne mustaan aukkoon? Kyseessä ei ole mikään rakettitiede vaan aivan perusasiat. Kaikki riippuu kaikesta.

Paras ruoka tulee läheltä omasta maaperästä. Paras tieto on lähempänä kuin mikään kaukolaskeutuma. Paras kaveri on myös aidan tällä puolella aivan sinua ja minua lähempänä kuin mikään niin sanottu tietäjä.

Timo Nyberg, Kuusankoski