Lukijalta: Kouvolan koulut tasaveroisiksi

Mika Byman (vas.) kirjoitti (KS 9.1.), että myös lähikoulut on otettava Kouvolan kärkihankkeeksi. Ajatus on erittäin kannatettava ja varmasti osa Kouvolan kouluverkon kehittämistä.

On tärkeää, että kouluverkosta päätettäessä tarkastellaan huolellisesti lasten ja nuorten koulumatkojen ja -kyytien tilanne. Koulumatkojen on oltava turvallisia, eivätkä koulukyytien aikataulut saa sotkea koulun arkea. Myös koululaisten ikätasolla on merkityksensä matkojen arvioinnissa.

Vähintään yhtä tärkeää on myös koulurakennusten terve kunto. Jos rakennus on erittäin huonossa kunnossa, on usein korjaamista edullisempaa rakentaa kokonaan uusi koulu, joka vastaa myös nykyaikaisen koulunkäynnin tarpeisiin oppimisympäristönä. Nykyisin tarvitaan helposti muunneltavia, hyvin verkotettuja tiloja ja myös muun muassa mahdollisuutta joko koulun oman tai yleisen kirjaston käyttöön oppitunneilla.

Selvitystä tehtäessä on toki järkevää tarkastaa, onko koulun nykyinen paikka paras mahdollinen. Voisiko uusi koulu palvella alueen lapsia paremmin ja laajemmin jossakin muussa paikassa? Ovathan koulujen paikat ovat aina vaihdelleet kysynnän mukaan. Joskus koulumatka sujuu turvallisesti ja vaivattomasti kävellen parinsadan metrin päässä olevaan lähikouluun, joskus koulukyyti on parempi vaihtoehto – esimerkiksi jos rinnakkain ovat hieman alle kolmen kilometrin kouluun kävely tai pyöräily ja yli kolmen kilometrin koulukyyti. Ihan kaikille koulu ei valitettavasti koskaan ole kuitenkaan vain muutaman sadan metrin päässä.

Tällä hetkellä Kouvolan koulut ovat rakennusten kunnon ja oppimisympäristöjen laadukkuuden ja monipuolisuuden suhteen hyvin epätasa-arvoisessa asemassa. Siinä mielessä maksamme seinistä laadun kustannuksella, mihin Byman viittaa. Olen samaa mieltä siitä, että kouluverkkoa – ja koko koulutusstrategiaamme – on kehitettävä pitkälle katsoen, ei vain parin vuoden näkökulmasta.

Sari Hyytiäinen, äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Kouvola

Uusimmat uutiset