Lukijalta: Helppo tapa madaltaa omaa hiilijalanjälkeä on muuttaa hieman ruokailutottumuksiaan

Lukiessani Sheikki Laakson (KS 14.10) kirjoitusta ilmastonsuojelusta, oli ensimmäinen tunne kiitollisuus siitä, että nyt vuonna 2018 kaikki puolueet, Perussuomalaiset mukaan lukien ottavat kantaa tähän tärkeään asiaan. Eduskuntavaaleista on tulossa ilmastovaalit. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien puolueiden tulee esittää ennen vaaleja omat ilmastotavoitteensa.

On totta, ettei yksittäisen henkilön teot hiilidioksidipäästöissä ole maailman mittakaavassa merkittävät, mutta sen taakse piiloutuminen on kapeakatseista. Kun yksilö, yhteisö ja yhteiskunnat ryhtyvät kantamaan vastuutaan, on sillä suuria myönteisiä vaikutuksia.

Kuntokin kasvaa, kun tekee lyhyet matkat kävellen tai polkupyörällä.

Vertailun intialaisiin kuluttajiin näen tärkeänä, mutta siitä näkökulmasta, että suomalaiset tuottavat yli nelinkertaisen määrän hiilidioksidipäästöjä per asukas intialaisiin verrattuna. Meillä on kuitenkin, helppoja keinoja hillitä omaa hiilijalanjälkeämme.

Intialaisiin verrattuna käytämme energiaa selvästi enemmän. Tärkeää onkin pohtia ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja lämmittämiseen. Sähkölämmitteisessä talossa asuvan kannattaa vaihtaa sähköyhtiöön, joka ei käytä fossiilisia energianlähteitä. Uudisrakentajan ja remontoijan kannattaa harkita maalämpöä, sekä aurinkopaneelijärjestelmiä.

Suomessa käytetään edelleen turvetta ja kivihiiltä sähköntuotantoon ja näistä kuluttajan on vaivatonta hankkiutua eroon.

Toinen helppo tapa madaltaa omaa hiilijalanjälkeä on muuttaa hieman ruokailutottumuksiaan. Lihansyönnin vähentämisellä on merkittävä positiivinen vaikutus. Voisimme ottaa mallia presidentistämme Sauli Niinistöstä, joka on leikannut oman lihansyöntinsä minimiin – loistavaa esimerkillisyyttä.

Liikenne on yksi päästöjä merkittävästi aiheuttava tekijä. Vähentämällä yksityisautoilua voi tehdä paljon ilmaston hyväksi. Kuntokin kasvaa, kun tekee lyhyet matkat kävellen tai polkupyörällä. Myös joukkoliikennettä kannattaa suosia. Helsinkiin ei kannata ajaa yksin autolla. Kun junalipun ostaa ajoissa, niin säästää luontoa ja rahaa. Jos junamatkailu ei houkuttele, niin voi liittyä sosiaalisen median kimppakyyti-rinkeihin.

Laakso kirjoitti viisaasti, ettei tavaraa ehkä niin paljon tarvita, ja kun ostaa, niin kannattaa ostaa laatua. Minulle kerrottiin lapsena, ettei köyhän ole varaa ostaa halpaa. Tämä pätee hyvin Laakson mainitsemiin työkaluihin. Yksi jumittunut pultti ”halpis-hylsysarjalla” opetti minulle, ettei rahoja kannata tuhlata huonoon laatuun. Ajattelen, ettei kaikkia työkaluja tarvitse omistaa, vaan niitä voi lainata. Sama pätee moniin muihin tavaroihin.

Eli toisin kuin joskus annetaan ymmärtää, ei ympäristöystävällisyyteen kannustaminen ole ihmisten rankaisemista. Parhaimmillaan kunto ja terveys paranevat, ja rahaa säästyy.

Juha Huhtala, kaupunginvaltuuston 3. varapuheenjohtaja (vihr.), Kouvola

Luetuimmat

Uusimmat uutiset