Lukijalta: Valmistelussa pitää ottaa kaikki faktat huomioon

Kaupunginjohtaja Marita Toikka vastaa elimäkeläisten epäilyihin päättäjien tarkoituksenmukaisesta harhaanjohtamisesta, että valmistelujen lähtökohtana on aina vain tosiasiat. (KS 30.10.) Kuitenkin esimerkiksi syntyvyysluvut ovat esitetty virkamiesten toimesta kuten on. Jos päättäjä tai kuka tahansa valmisteluja tutkaileva ei itse ota selvää, kuinka paljon lapsia on syntynyt Elimäen pikkukylissä, joista se oma koulu on jo lopetettu, niin faktaksi jää esitetty viisi lasta kirkonkylällä.

Koulukuljetuksissa puhutaan kuudesta bussista, jotka kuljettavat korialaisia, vaikka niitä linjureita on vain kolme, ja kuinka Elimäen kyliltä keräiltävät koululaiset mahtuvat yhteen kirkonkylältä lähtevään bussiin. Kuitenkin esityksissä ei millään lailla ole tuotu esille, miten nykyiset kolme eri reittiä Korialta Elimäelle muuttuvat yhdeksi reitiksi? Kerätäänkö Niinimäen—Teuroisten ja Rahikkala—Löytty—Takamaan varrelta lapset kenties ihan omilla kyydeillä Korialle vaiko valtatie 6:n varteen bussipysäkeille seuraamaan villin lännen ajoa ja odottamaan sitä bussia?

Myöskään kaikki 180 koululaista eivät asu Korian keskustassa, vaan heitä tulee kyytiin muun muassa Teuroisista asti, josta matka Korialle ei ole yhtään sen lyhyempi kuin Elimäellekään. Kukaan ei myöskään ole missään vaiheessa kiistänyt, etteikö Korialta tulisi enemmistö yläkoululaisia Elimäelle, mutta kohtuullinen koulumatka kuuluu kaikille Kouvolan koululaisille — tämän saman faktan on kaupunginjohtajakin sanonut ihan itse.

Toinen mielenkiintoinen fakta koskien nuorisotila Puljua tulikin jo esille Elimäellä järjestetyssä asukasillassa. Kukaan virkamies ei ollut selvityksissään tuonut esille, että tilaa käyttää niin Elimäen nuorisoseura ja MLL, jotka järjestävät vapaaehtoisvoimin paljon merkittävää toimintaa ihan kaikenikäisille asukkaille.

Myös se fakta, että kansalaisopiston käsityö- ja kudontapiiri kokoontuu talon toisessa päädyssä ja että rakennus on suojeltu ja viime kesänä kaupungin rahoilla maalattu, taisi jäädä virkamiehiltä esittämättä. Nämä kaikki ovat kuitenkin sellaisia faktoja, joiden luulisi vaikuttavan asioista tehtäviin päätöksiin.

Onko tällainen asioiden valmistelu sitten tarkoituksenmukaisesti harhaanjohtavaa vaiko vain huolimatonta työskentelyä tai oikeanlaisten faktojen esittelyä, niin se on aivan se ja sama. Kun päätökset koskevat lapsia, nuoria ja heidän tulevaisuuttaan, on oltava varmaa, että valmistelut on tehty ja esitetty kaikki faktat huomioon ottaen.

Emilia Salminen, Elimäki

Jutun otsikkoa korjattu 4.11. kello 10:34.  Otsikosta on poistettu sana Lukiouudistuksen.