Lukijalta: Vanhojen tanssit ovat riistäytyneet turhuuden turuille — ”Kallis investointi pukuihin ja kampauksiin yhden päivän takia on järjetön”

 Vanhojen päivää vietetään lukioissa helmikuussa.
Vanhojen päivää vietetään lukioissa helmikuussa.

Tällä hetkellä monessa lukiolaisperheessä tuskaillaan kalliin turhuuden parissa. Kysymys on niin sanotusta Vanhojen tanssit -tapahtumasta, joka on jo vuosikymmeniä sitten ryöstäytynyt alkuperäisestä ideastaan turhuuden turuille.

Kallis investointi erityisesti tyttöjen pukuihin ja kampauksiin yhden päivän takia on järjetön ja raskas taloudellinen taakka muun muassa yksinhuoltajille. Ihmetystä tässä vouhotuksessa herättää se, että moni muka ympäristötietoinen, ilmastosta huolestunut ja kiertotaloutta kannattava äiti lipsuu periaatteistaan lähtemällä mukaan tähän kuluttamisen massahysteriaan.

Muutaman lukiolaistytön opiskelumotivaatio on lopahtanut näiden päivä prinsessana -hömpötysten jälkeen.

Nykyinen glamour-tyyppinen gaalailu on kaukana alkuperäisestä ja käyttökelpoisesta ajatuksesta.

Mikä on se ensimmäinen koulu tai oppilaskunta, joka palauttaa tämän perinteen alkuperäiseen muotoonsa? Vanhojen tanssit -traditiohan tarkoittaa sitä, että ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat abit ovat jättämässä lukionsa ja heidän tilalleen ”vanhoiksi” oppilaiksi tulevat kakkosluokkalaiset.

Vanhuutta on alun perin korostettu myös pukeutumalla ”vanhoiksi”. Näin ollen vaateparreksi kelpaavat pojilla isän tai isoisän (heille ahtaiksi käyneet) rippipuvut ja tytöille äitien ja isoäitien kauniit juhlaleningit.

Ulkoista habitusta voi korostaa vanhoilla kampauksilla ja kaukaisten entisaikojen hillityn kohteliaalla käyttäytymisellä menuetteineen ja valsseineen.

Nykymenon mielettömyyttä kuvaavat myös tapaukset, joissa muutaman lukiolaistytön opiskelumotivaatio on lopahtanut näiden päivä prinsessana -hömpötysten jälkeen.

Pentti Salin, Myllykoski