Lukijalta: Työkalujen akut pitäisi standardisoida — Laitevalmistajat käyttävät tilannetta häikäilemättä hyväkseen muuttelemalla akkutyyppejä tietyin väliajoin

Nykypäivän työkalut toimivat pitkälti akkuvoimalla, mitä pidän suurena edistysaskeleena. Merkkeihin ja malleihin puuttumatta laitteita löytyykin laidasta laitaan. Niin monen koneen sisuskalut on toisen merkkisiin kuoriin vaihdettu, että niiden tiedetään olevan kuitenkin pitkälti toistensa kopioita, tai kopion kopioita.

Kun uusien mallien ominaisuuksia mainostetaan, muutos on useimmiten hyvin minimaalinen tai pelkästään uusi akkumalli. Parhaan akkutehonsa menettänyt, muuten hyvä ja ehjä laite heitetään useimmiten roskiin tai viedään jäteasemalle, jos vaivaudutaan. Tee se itse -asenteella, osia vaihtelemalla niitä pystyy muokkaamaan myös keskenään sopiviksi, jos ei onnistu piraattiakkuja löytämään.

Akkumalleista puuttuu vielä vakiomallien standardisointi. Selkosuomeksi, laitteiden akut eivät kelpaa, kun valmistajan omiin merkkeihin ja malleihin. Tämä on tämänhetkinen akkupolitiikan suurin ongelma, mitä laitevalmistajat käyttävätkin häikäilemättä hyväkseen muuttelemalla akkutyyppejä, tai patentteja tietyin väliajoin. Se on helpoin tapa sitoa asiakkaat omien merkkien vangeiksi ja asiakkaikseen.

Akkustandardien luomisella koneiden kehitystyö ja kilpailukin suuntautuisi paremmin laitteiden ominaisuuksien parantamiseen. Koska perusparistoissa on standardimallit jo olemassa, miksei niitä saataisiin myös työkalujen akkuihin? Siinä on viisaille akkuinsinööreille seuraava suunnittelu- ja ratkaisuehdotus.

Esa Puuskari, Kouvola

Luetuimmat