Lukijalta: Vesimaksu nousee – mutta minkäs teet

Kouvolan vesilaitos on osakeyhtiö. Jos se tuottaa voittoa, voi Kouvola ottaa osinkoa.

Osingosta pitää maksaa veroa valtiolle kolmannes. Kun kunnallinen vesilaitos tuottaa voittoa, voidaan ylijäämä käyttää eikä valtiolle tarvitse maksaa veroa.

Kouvolan vesilaitos toimi ennen tylsästi virastossa. Kouvolan Vesi oy sen sijaan toimii viimeisen päälle laitetussa lasipalatsissa keskustassa. Imago saatiin kuntoon kertaheitolla. Vuokra lienee satatuhatta vuodessa. Kaupungilla on samaan aikaan paljon tyhjiä tiloja.

Yhtiöstä on se hyöty, että vesimaksua voidaan korottaa ilman hankalaa, avointa käsittelyä teknisessä lautakunnassa. Korotuksen perusteet ovat nyt liikesalaisuuksia. Asukkaiden on pakko maksaa vesilain mukaan. Nerokasta.

Osakeyhtiön hallitukset ovat siitä ikäviä paikkoja, että hallituksen jäsenet vastaavat niistäkin yhtiön asioista, joista eivät tiedä mitään. Kuntien yhtiöissä lasketaan sen varaan, että kyllä kunta hoitaa.

Kouvolan Vesi oy on turvallinen hallituspaikka. Jos rahat eivät riitä, korotetaan vesimaksua. Niin tehtiin nyt, korotus on roima 9 prosenttia. Vesiyhtiö voi korottaa maksuja jatkossa vapaasti. Kilpailua ei ole ja asukas maksaa. Vesimaksu nousee ja yhtiö kukoistaa. Jopa luottamusmies on julkisuudessa kehunut, miten kaikki on nyt niin hyvin. Kaikille riittää. Paitsi Kouvolan asukkaille, jotka maksavat.

Moni joutuu tulemaan toimeen pienellä eläkkeellä. Pitää kuitenkin maksaa vesimaksut, sähkön siirtomaksut, sähkö, maakaasu tai öljy, kiinteistöverot.

Vesimaksun korotus on jo siirretty liikesalaisuudeksi. Vesiyhtiö on syytä panna pöytälaatikkoon ja palauttaa vesimaksu avoimesti päätettäväksi.

Pertti Eskelinen

diplomi-insinööri, HHJ

Kouvola