Lukijalta: Valkealan lukiota ei pidä lakkauttaa —Vastaavat säästöt tulee etsiä vaikkapa kaupungin raskaasta virkamieskoneistosta

Kouvolan palveluverkkoselvityksen mukaan Valkealan lukio on kiinni pantavien listalla. Valkealalaiset ovat olleet tyrmistyneitä tämän uutisen kuultuaan. Olen myös hämmästynyt, miten kaupungin päättäjät laittavat Valkealan ja sen palvelut toisarvoiseen asemaan vuodesta toiseen. Valkeala toi aikoinaan suur-Kouvolaan liittyessään mukanaan monia hyviä asioita, joilla kaupunki on pystynyt markkinoimaan Kouvolaa.

Samaan aikaan kaupunki ei ole ottanut huomioon riittävällä tarmokkuudella juuri tulevaisuuteen liittyviä asioita Valkealassa. Koululaiset ovat saaneet suorittaa opintojaan väistötiloissa vuosikaudet. Vasta nyt vuosien jälkeen suunnitelmat uuden koulurakennuksen saamiseksi ovat etenemässä. Mutta jotta Valkealan koulujen tulevaisuus ei näyttäisi liian hyvältä, kaupunki esittää lukion lakkauttamista jo ensi vuonna.

Lasten koulunkäyntioloja huonontamalla ei tämän kaupungin taloutta pelasteta pitkällä tähtäimellä.

Valkealan lukio on rehtorin mukaan ikäisekseen hyvässä kunnossa eikä siinä ole peruskorjaustarvetta lähivuosina. On vaikea ymmärtää, että hyväkuntoinen koulurakennus pannaan kiinni yksinomaan kaupungin huonon taloustilanteen takia. On väärin syyllistää meidän nuoria opiskelijoita kaupungin huonosta taloudenpidosta laittamalla läheinen opinahjo kiinni. Oppilaita Valkealassa riittää varmasti tulevinakin vuosina. Hyvälle ja toimivalle lukiolle on tarvetta sen vuoksi jatkossakin.

Koulujen tulevaisuudesta ollaan tekemässä päätöksiä syksyn aikana. Toivottavasti ymmärretään tehdä päätöksiä tulevaisuutta silmällä pitäen.

Valkealan lukio on syytä säilyttää ja etsiä vastaavat säästöt vaikkapa kaupungin raskaan virkamieskoneiston ohentamisella. Säästöistä päätettäessä on syytä katsoa tulevaisuuteen. Lasten koulunkäyntioloja huonontamalla ei tämän kaupungin taloutta pelasteta pitkällä tähtäimellä. Jos nämä huononnukset kuitenkin tehdään, kertoo se meidän valitsemien päätöksentekijöiden arvomaailmasta.

Täytyy nyt toivoa, että tässä vielä ennen lopullisia päätöksiä järkeä löytyy. Säästöjä kaupunki varmasti tarvitsee. On kuitenkin osattava priorisoida ja etsiä säästöjä sieltä, missä niillä on pienimmät negatiiviset vaikutukset pitkällä tähtäimellä. Kaupungin huono taloudenpito on vuosien kehityksen tulos. Tätä minulle teroitti myös yksi Kouvolasta eduskuntaankin valittu kaupunginvaltuutettu. Sen vuoksi sen nopea oikaiseminen lastemme kouluoloja huonontamalla on mielestäni häpeällinen teko jos siihen päädytään. Toivotaan nyt, että valitsemamme päättäjät tekevät viisaita ja tulevaisuuteen luotaavia päätöksiä.

Kari Koistinen, Kouvola