Lukijalta: Verottajan toiminta ei vakuuta

Kouvolan Sanomat uutisoi 19.9. verottajan toimista. Pasmat tuntuvat olevan todella sekaisin. Omalta kohdaltani totesin tämän saatuani keväällä verottajan tulolaskelman, jossa pieni lisäeläkettäni, bruttona noin 3 000,euroa vuodessa, oli pidetty kuukausitulona ja näin 12-kertaistettu. Sain toki netissä asian helposti oikaistuksi.

Oma asiani oli pieni, mutta herätti kuitenkin pohdinnan, kuinka kunnilla on mahdollista hoitaa budjetointiaan ja talouttaan tilanteessa, jossa verottaja elokuussa ilmoittaa 400 miljoonan euron vajeesta ja syyskuussa jo 700 miljoonan siirtymästä tulevalle vuodelle.

Viime vuonna yli puolet Suomen kunnista teki tappiollisen tuloksen, myös Kouvola. Tappiota tekevien kuntien luku tulee tänä vuonna edelleen kasvamaan. Syynä on hidas ja paikkansa pitämätön tiedonkulku verottajalta kunnille ja kuntainliitolle. Näiden tulisi esittää asiallisia vaatimuksia verottajalle, eikä vain tyytyä heidän viivästyneisiin päätöksiin ja selittelyihin.

Viime vuoden tuloskatastrofista kuntatasolla tulee mieleen, onko kunnille tuloutettu heille kuuluva tulovero kokonaisuudessaan, vai onko osa huomaamatta siirtynyt tukemaan soten maakuntahankkeita tai muita soteen liittyviä osia. Selittelyt ylisuurista veronpalautuksista ja laskeneista ansiotuloista eivät tunnu uskottavilta. Työllisyyden kehittyminen viime vuonna ja tämänvuotiset verottajan sekoilut tukevat epäilystä

Juhani Siimes, Kouvola