Lukijalta: Ammatillisessa koulutuksessa saatava laadukasta opetusta

Ammatillisen koulutuksen reformin astuessa voimaan vuoden alusta moni asia muuttuu –myös rahoitus, kuten  uutisoitiin (KS14.10.). Yhä suurempi merkitys valtion koulutuksenjärjestäjille myöntämässä tuessa tulee vähitellen olemaan valmistuvien tutkintojen määrällä.

Tämä kriteeri voi pahimmassa tapauksessa johtaa tutkintotehtailuun: päästetään opiskelijat valmistumaan mahdollisimman kevyin perustein ja edullisesti vähentämällä lähiopetusta ja siirtämällä “oppiminen” työpaikoille ja verkkoympäristöihin.

Kuitenkin on muistettava, että ammatilliseen koulutukseen tulee varsin heterogeeninen joukko nuoria ja aikuisia. Osalla on isoja puutteita ihan perustaidoissa, kuten lukemisessa ja kirjoittamisessa. He tarvitsevat pätevän opettajan ohjausta ja ryhmän tukea. Jos tällaiset opiskelijat jätetään “omalle opintopolulleen” työpaikalla ja verkossa oppimaan, tulos ei voi olla kovin hyvä.

Parhaassa tapauksessa oppilaitoksissa panostetaan laadukkaaseen, oppiaineensa opettamiseen kelpoisen opettajan antamaan lähiopetukseen ja oppimisen tukeen; autetaan opiskelijoita saamaan itselleen vahva tutkinto ja hyvät valmiudet työelämään sekä jatko-opintoihin.

Toivon, että Kouvolassa valitaan jälkimmäinen vaihtoehto ja KSAO profiloituu nimenomaan laadukkaan koulutuksen tarjoajana.

Sari Hyytiäinen, kaupunginvaltuutettu (vihr.), Kouvola

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.