Lukijalta: Kouvolan metsissä on pysyvä rahapaja, joka poistaa kaupungin taloushuolet

Suomi on loistanut maailman parhaana metsänhoidon osaajana. Aiemmin monet yksityiset ylpeilivät metsänsä hakkaamattomuudella. Kehittyi ryteiköitä.

Liian tiuhassa kasvanut puu näivettyy — vaikka parhaat jätetään, ovat nekin niin vaivautuneet, ettei tuottavaa kasvua enää tule. On tehtävä aukko. Sitten istutus, ja muutaman vuoden kuluttua kukoistaa rehevä taimikko hiilidioksidia nielemässä. Nykyinen istutus on nopeaa ja tulokset hyviä.

Aikoinaan vuokrasin kartanon maatalouspuolen. Omistaja teki karulle maalle metsään suuren aukon. Istutukset tehtiin heti. Naapurit arvostelivat, että hän hakkaa metsänsä piloille rahanpuutteessa. Nyt siellä on uljas tukkimetsä. Aikaa on kulunut 50 vuotta. Harvennushakkuut ovat tuoneet hoitokuluja.

Kouvolan kaupungin metsänhoito on suuren ja vaativan tehtävän edessä. 4 000 hehtaaria metsää on pysyvä rahapaja, kun se hyvin hoidetaan. Poistaa kaupungin rahahuolet.

On huolella valikoitava luotettavat henkilöt, jotka kilpailuttavat usealla firmalla suuret metsäkaupat. Esimerkiksi sadan hehtaarin lohkoja pystymitataan, jolloin ostaja tietää, mitä tarjous sisältää. Nämä jaetaan kilpailutettaville firmoille, tarjoukset pyytäen.

Onni Jääskeläinen, Kouvola

Luetuimmat

Kommentoidut