Lukijalta: Voisiko koulujen alkamista myöhentää?

Tämä on varmasti monelle koululaiselle tuttu tilanne: Aamulla on aikainen herätys, koska koulu alkaa kello 8. Ensimmäiset tunnit nuokutaan pulpetilla, kun pitäisi kuunnella opetusta. Päivällä keskittyminen paranee, mutta iltapäivän viimeisillä tunneilla taas väsyttää. Kun vihdoin pääsee kotiin, suoraan sänkyyn päiväunille, jotta jaksaisi loppupäivän. Tämä johtaa siihen, että illalla ei taaskaan tule uni ja sama toistuu uudestaan.

Nuorilla sisäinen kello alkaa murrosiässä jätättää, eli vuorokausirytmi muuttuu enemmän iltapainotteiseksi. Aivan liian aikaiset aamuherätykset varsinkin syystalvella pimeään vuodenaikaan, tuntuvat raskailta ja aamutuntien asiat menevät väsyneiltä nuorilta ohi korvien.

Mielestäni koulu saisi alkaa aikaisintaan yhdeksältä. Päiviä voitaisiin pidentää iltapäivästä tai karsia välitunteja. Tiedän, että joillakin nuorilla on jo nyt ongelmia mahduttaa harrastukset aikatauluun, jos koulu päättyy liian myöhään iltapäivällä, mutta jos koulupäivän pituuden olisivat valtakunnallisesti samanlaiset, valmentajien ja ohjaajien tulisi ottaa tämä huomioon, kun harrastusaikatauluja suunnitellaan.

Toivon, että tällaista edes kokeiltaisiin ja sitten mietittäisiin aamujen myöhentämistä. On todella raskasta, kun univajetta kasaantuu ja varmasti monien nuorten oppiminen kärsii.

Nuorten tulisi nukkua 10 tuntia yössä. Jos koulu alkaa kahdeksalta, itse herään kello 6.20 ja varmaankin useat muutkin suunnilleen samoihin aikoihin, kuljetusoppilaat varmasti vieläkin aikaisemmin. Vaikka yrittäisi käydä yhdeksältä nukkumaan, teini-ikäisellä ei välttämättä tule uni vielä pitkään aikaan. Nuorilla myös harrastukset saattavat kestää yhdeksään tai pidempäänkin. Unet jäävät monilla varmasti alle suositusten.

Riittävät yöunet ovat oppimisen kannalta välttämättömiä, joten toivon, että asiaan saataisiin joskus muutos.

Maisa Kurko, Ummeljoki