Lukijalta: Tutkijoille on suotava erilaisten totuuksien esittäminen

Kansallisarkistoa kolutessani esille nousi kysymys, miksi juuri näin on asioita aikoinaan tehty. Mitkä ajatukset ovat olleet johtavina tekijöinä? Hankin tietoja Suomen Linnoitustoimiston työstä Myllykoskella vuosina 1940–1944. Tiedon ja suuren työmäärän äärellä pisti mielen nöyräksi. Kaikki Suomen parhaat insinöörit, teknikot ja pioneerit olivat asialla turvaamassa Suomen puolustamista.

Kouvolan kaupunki järjestää esitelmäsarjan Kuusankoskitalossa tämän tammikuun aikana otsikolla ”Näkökulmia Suomen historiaan”. Historiasta löytyy ”eväitä” tämän päivän varalle ja tulevaisuuteen. Kun samalla historioitsijoiden julkaisuja tutkii, havaitsee niissä vahvoja painotusten vaihteluja. Pienten valtioiden selviäminen monesti perustuu, ei niinkään materiaan tai vaurauteen vaan joustavuuteen. Toisaalla voidaan nähdä monen vahvan suurvallan ja liittoutuman hajonneen. Mitkä tekijät ovat tapahtumille ilmeisiä?

Tutkijoille on suotava erilaisten totuuksien esittäminen.

Historioitsijat antavat monia vastauksia. Tutkijoille on suotava erilaisten totuuksien esittäminen. Näistä tutkijoista mielenkiintoisimmaksi nousee professori Timo Vihavainen. Tutkijana kannuksensa hankkinut Vihavainen on myös ärsyttävä mielipidekirjoittaja. Häntä pidetään Suomen johtavana toisinajattelijana. Vihavainen poikkeaa vallitsevista henkisistä valtavirroista. Hyvä, että Otava oy julkaisee hänen tuotantoaan. Julkaisut perustuvat mielestäni syvälliseen historialliseen tietämykseen taitavasti tyyliteltynä. Vihavainen viittaa meillä päädytyn suomettumisen ajan kaltaiseen itsesensuuriin. Leima vihapuheesta tai kiihottamisesta kansanryhmää vastaan hankitaan helposti, mikäli ei suostu yhden totuuden malliin valtavirrassa kulkien.

Vihavaisen julkaisussa ”Barbarian paluu. Euroopan auringon laskiessa” kerrotaan ulkopuolisen invaasion Eurooppaan olevan tekijä, joka uhkaa tehdä lopun esi-isiemme ja omien kansallisuustaustojemme perintönä hankitusta eurooppalaisesta kulttuurista ja elämäntavasta. Hän todistelee, että yhden totuuden suvaitsevaiset tekevät parhaansa oman eurooppalaisen elämäntapamme hävittämiseksi.

Ajattelullemme on hyväksi, että on olemassa edes kysymyksiä. Historioitsijoiden julkaisut ja esitelmät auttavat tekemään niitä.

Eero Mattila, Kouvola