Lukijalta: Mikä mahtaa olla tarkastuslautakunnan rooli Kouvolan säästöissä — Pitäisiköhän heidän vähän seurata tällaista taloudenpitoa?

Ennen puhuttiin ”Ojalan laskuopin mukaan” ja sillä saatiin liki kaikkia tyydyttävä yhtälö. Nykyisin Kouvolassa toimitaan ihan oman laskuopin mukaisesti ainakin viranhaltijatasolla koulusäästöjä esittäessä. Otan jälleen esimerkiksi Kaipiaisten koulun lakkautuksen tuomat säästöt viranhaltijan esittämänä. ”Säästöt syntyvät, kun kaksi opettajaa siirretään Utin kouluun, kiinteistön ja rakennusten lämmitys ym. kustannuksista sekä sisäisistä vuokrista, jotka siirretään tilapalvelun alle”?

Olemme toimittaneet jokaiselle valtuutetulle, kaupungin-, talous- ja koulutoimenjohtajalle omat laskelmat, jotka perustuvat siihen Ojalan laskuoppiin. Siinä todetaan muun muassa, että kaksi opettajaa, jotka siirtyvät Uttiin, saavat Kouvolalta edelleen palkan, ja koulurakennus joudutaan pitämään lämpöisenä, sillä esikoulu ja päiväkoti jäävät siihen, samoin liikuntasali. Eli ei säästöä, vaan Kouvolan kaupunki maksaa tilapalvelun momentilta.

Kaipiaisissa kyseessä on kuitenkin ”hiippakunnan” toiseksi parhaassa kunnossa oleva koulu.

Tätä ei näytä kukaan ymmärtävän, eivät ainakaan ota kantaa eli ei ihme, että aina syksyllä kuulee, että ”oho tulipas yllätys, taas 10 miljoonaa euroa alijäämää”. Kaupunki siirtelee rahoja sisäisillä tasesiirroilla siten, että maksut ovat saatavia. Tätä on jatkunut jo vuosia. Mikä mahtaa olla tarkastuslautakunnan rooli näissä asioissa, pitäisiköhän heidän vähän seurata tällaista taloudenpitoa?

Selailin kaupungin toimintaa ja törmäsin samoihin henkilöihin vähän jokaisessa päättävässä elimessä. Eivätkö he ole välillä jäävejä, kun istuvat monella jakkaralla yhtä aikaa? Ehdotan tutkivalle journalismille, että tekisi julkisen selvityksen jokaisen päättäjän sidonnaisuuksista ja kaupungin laskentatoimista sekä julkaisisi kaupungin organisaatiot.

Me kaipiaislaiset emme halua mitään vastakkainasettelua eri koulujen kesken emmekä eripuraa, vaan haluamme, että kaupungin viranhaltijat ja päättäjät esittävät tosiasioita koulujen mahdollisista säästöistä. Kaipiaisissa kyseessä on kuitenkin ”hiippakunnan” toiseksi parhaassa kunnossa oleva koulu. Siirto Uttiin lisää koulukuljetuksia siten, että koululle kuljetetaan eri aikoina 92 oppilasta kuka mistäkin — ja pihatila erittäin ahdas. Lisäksi siellä tarvitaan huomattavia muutostöitä, jotta noin 120 lasta mahtuu opiskelemaan.

Tällä hetkellä vastakkainasettelusta ja eripurasta pitävät huolen kaupungin päättäjät ja valtuutetut. Niin somessa kuin julkisessa mediassa on herännyt oikein taisto omista reviireistä, mikä sairastuttaa koko kaupungin.

Juha Raippo, Kaipiainen