Lukijalta: Pakkomielteinen keskittämiskehitys jättää kyliin vain eläkeläiset

Osuuskaupat ja osuuspankit mahdollistivat aikanaan koko Suomen asuttamisen ja elinvoimaisuuden lisääntymisen, kun ne toimivat osuustoimintahengessä ja asukasmyönteisesti palvellen. Nyt siitä hengestä ei ole mitään jäljellä, kun tavoitteena on keskittäminen ja maksimaalinen voitto.

Sama pakkomielteinen keskittämiskehitys on menossa kaikkialla, kun raha sanelee kaiken. Kouvolan kouluverkon supistamisen perustelut ovat jatkumoa samoille tavoitteille, joissa tutkimukset ja selvitykset tehdään palvelemaan tavoitetta. Siksi niistä yleensä jätetään tarkoituksellisesti pois negatiiviset seuraukset ja heijastusvaikutukset. Tilojen osalta painotus on yleensä vain hankinta-, ylläpito- ja korjauskuluissa.

Muuttotappio on väistämätön, ainakaan lapsiperheitä ei enää muuta kylälle.

Monet oleelliset vaikutukset jätetään tarkoituksellisesti pois. Kouluverkon supistukset ovat suora tulonsiirto kuljetusyrityksille, iso haitta koululaisille ja lapsiperheille sekä este alueen elinvoimaisuudelle. Maaseutukoulun lakkautus on kuolinisku kylän tai alueen elinvoimaisuudelle ja heijastuu monin tavoin negatiivisesti. Muuttotappio on väistämätön, ainakaan lapsiperheitä ei enää muuta kylälle.

Kylälle jää yleensä vanheneva väestö ja eläkeläiset, kunnes kulkeminen palvelujen ääreen käy mahdottomaksi. On monia kyliä, joissa ”viimeinen lähtijä sammuttaa valot” ja kylä autioituu. Kiinteistöjen vakuusarvot ovat monin paikoin nolla ja myyntiarvo lähestyy nollaa, ellei se ole järven rannassa. Edessä olisi pakkomuutto palvelujen perässä, mutta ellei ole muuta omaisuutta kuin kiinteistö, niin pieni eläke ei riitä keskustassa asumiseen ja elämiseen. Sukulais- ja naapuriapukaan ei nykyään pelasta, eikä se kunnan järjestämä palvelulinjakaan ole kaikille riittävä, mielekkään elämän takaaja.

Moni maaseudun ihminen on uskonut, että sitten kun olen vanhus, niin myyn talon ja muutan palvelujen ääreen. Jos myyntihinta on nolla, niin tilanne voi olla katastrofaalinen, ellei ole muuta omaisuutta kuin kiinteistö. Ennustamme, että maaseudun ihmisten itsemurhatilastot kasvavat, sillä ”vanhan kansan” ihmisten itsetunto ei helposti nöyrry sosiaalitukien hakuun.

Tämä nykyinen keskittämisvimma tulee vielä monella tapaa yhteiskunnalle kalliiksi, jollei muutoin, niin yhä lisääntyvänä henkisenä pahoinvointina. Kouvolan tulisi hillitä liian voimakasta keskittämiskehitystä, koska sen vaikutukset ovat pitkälti kielteisiä.

Seppo Purontakanen, Rebecka Vaara ja Tomi Simola, Kouvola

Uusimmat uutiset