Lukijalta: Kouvolan tulorahoitus ei kehrää ylijäämää – Investoinnit rahoitetaan lainoituksella

Törmäsin lauantaina 9.5. Kouvolan Sanomissa uskomattomaan väitteeseen: Kouvola aikoo käyttää ylijäämää pieniin investointeihin. Iloista viestiä toi tekninen johtaja Hannu Tylli.

Lienee jäänyt huomaamatta, että ilman satunnaisia tuottoja, lähinnä omaisuuden myyntiä, Kouvolan faktinen alijäämä pyörisi 110 miljoonassa eurossa. Tämä kaikki huolimatta siitä, että tuloveroprosenttimme on ollut koko uuden Kouvolan ajan yhden prosenttiyksikön keskiarvoa suurempi.

Tylli perustaa ”ylijäämänsä” siihen, että RRT-hanke on ollut niin kustannustehokasta, että nyt pystytään jakamaan miljoona euroa pienempiin kohteisiin. Hyvä, että kustannusarvio kerrankin alitetaan.

Sen sijaan Kouvolan tulorahoitus ei kehrää ylijäämää. Investoinnit rahoitetaan lainoituksella, jonka takaisimaksukyky, lainanhoitokate, on jo nyt äärimmäisen kehno.

Edelleen ei ole velvoitetta kuluttaa kaikkia talousarvioon varattuja rahoja, pikemminkin on suotavaa noudattaa tarkan euron politiikka. Kun rahasto on syöty, ei ole mitään ylimääräistä massia, mistä voi ammentaa rahaa mielin määrin.

Hupaisuutta löytyi myös lehden teatteria käsittelevästä jutusta. Siinä teatterinjohtaja Tiina Luhtaniemi riemuitsi, että vuotta 2019 lukuun ottamatta pari edellistä vuotta olivat voitollisia. Niin, pääosin julkisella rahoituksella elävä osakeyhtiö tuottaa ”voittoa” niin paljon kuin veronmaksajat ovat valmiit siihen pumppaamaan.

Ilkeyttä välttäen on todettava, ettei ole kummoinen ihme, että Kouvolan talous on veitsenterällä. Jos mielitään saada talous järjestykseen, asenteiden ja tietämyksen on kohennuttava – niin viranhaltijoilla kuin luottamushenkilöillä.

Asko Vatanen, Kouvola

Luetuimmat